Przeterminowane drożdże wyeast american ale.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesyr87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 9

    Przeterminowane drożdże wyeast american ale.

    Witam,

    z tego co widzę to pytanie pada nawet dość często, ale nie znalazłem konkretnej informacji

    Wczoraj postanowiłem w końcu uwarzyć kolejną warkę, wszystko stało w lodówce około 1,5 roku, więc lekko ponad datę ważności

    Niby wszystko zrobiło się ładnie i pięknie, zapach podczas warzenia rewelacja, chmielowanie także przebiegło pomyślnie i nadszedł czas na zadanie drożdży.

    I tutaj moje pytanie, ponieważ drożdże mimo iż były w lodówce to opakowanie napęczniało (nie była przebita pożywka w środku), wczoraj z rana rozbiłem pożywkę w środku i stało sobie w temp pokojowej około 6-8h, nie zmieniając stanu (jak było napuchnięte tak zostało), jako, że chciałem zakończyć na ten dzień warzenie wlałem je prosto z torebki do brzeczki.

    Do tej pory (minęło ~17h) zero reakcji, zero bąbelków, zero piany, zero niczego
    Czy istnieje możliwość, że drożdże wszystkie umarły i nic się nie będzie działo ? Czy może poczekać jeszcze parę dni ?
    I ostatnie pytanie, czy jeśli okaże się, że nic się nie dzieje, to czy mogę wlać nowe drożdże (te same) by jeszcze spróbować uratować piwo ?
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Nawet świeżutkie drożdże wcześniej uaktywniam, takich przeterminowanych to bym się nie odważył bez wcześniejszego startera dać do brzeczki, teraz to zostało ci tylko czekać , albo skwaśnieje albo jednak drożdże pracują i będzie z tego piwo. Swoją droga chmielowanie to mnie zaintrygowało, możesz coś więcej o tym procesie napisać?
    Last edited by gobong; 2014-04-17, 13:45.

    Comment

    • wesyr87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.12
      • 9

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź

      chodzi mi o Chmielenie zaraz po wysładzaniu lekkie przejęzyczenie

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Takie stare drożdże bez startera? Lubisz ryzyko. Albo nisko cenisz swój czas.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • wesyr87
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.12
          • 9

          #5
          moja 3 warka (pierwsza udana, druga skażona...), więc jestem bardzo początkujący ale, człowiek uczy się na błędach

          Czyli rozumiem, że starter to raczej mus niż dodatek, jeśli chce się zrobić dobre piwo ?
          Last edited by wesyr87; 2014-04-17, 21:20.

          Comment

          • tmspoko
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.09
            • 207

            #6
            Jeżeli na dnie fermentora widać sporą warstwę drożdży (jeśli oczywiście masz półprzezroczysty fermentor i możesz to zaobserwować) - to jest nadzieja, że wszystko będzie OK. Czasami mogą nawet trzy dni startować - to tak ku pokrzepieniu.
            TMspoko

            Comment

            • wesyr87
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.12
              • 9

              #7
              Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi

              Ehh, fajnie by było jakby zastartowały... niestety nie mam jak podejrzeć bo nie dość, że fermentor biały nieprzeźroczysty to i piwo ciemne (Dry Stout)

              Trzeba czekać, na chwilę obecną dalej cisza

              Nie padła jeszcze odpowiedź na jedno pytanie:

              Co się stanie jeśli po 4-5 dniach gdy nic się nie będzie dziać, dorzucę świeże drożdże te same (oczywiście ze starterem ), czy poza prawdopodobnym bardzo odczuwalnym zapachem drożdży w piwie może ono jeszcze wtedy wyjść ?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Po 4-5 dniach, jeśli nie ruszy fermentacja to wylej, nic już z niego nie będzie, inne stwory-potwory się tam zalęgną.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #9
                  No ,jak to jest gorzkie piwo ty nic z tego nie będzie, jakby był to np wit, czy inne pszeniczne, to byłaby szansa że się skwasi i wyjdzie coś dobrego, kwas i gorycz to masakra.

                  Comment

                  • wesyr87
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.12
                    • 9

                    #10
                    Tak by się upewnić, to chyba dobra reakcja prawda ?

                    Foto:
                    Dry Stout + przeterminowane drożdże american ale

                    Comment

                    • barsliw
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.08
                      • 289

                      #11
                      Wygląda, ze sie rozkręciło

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesyr87 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czyli rozumiem, że starter to raczej mus niż dodatek, jeśli chce się zrobić dobre piwo ?
                        Mus, nie mus - jak nie jesteś pewien drożdży, to lepiej ten starter zrobić.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • wesyr87
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.12
                          • 9

                          #13
                          Ok

                          Dzięki wszystkim za pomoc (odpowiedzi ), prosiłbym władzę wyższą o nie zamykanie jeszcze tego wątku, chciałbym później dodać informację czy piwo się udało

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X