Witam, w trakcie zacierania przypalił mi się garnek (wypróbowałem nowy, wielki palnik, bo na kuchence wolno to wszystko szło), zrobił się dym i do połowy garnek się usmolił. Próba jodowa się nie udała po ponad godzinie. Trzymałem jeszcze ponad godzinę w odpowiedniej temperaturze ale nadal próba jodowa nie wyszła-czarna barwa. W związku z tym mam pytanie. Czy powodem tego mógł byc ten osmalony garnek i dym, który wpadał mi do garnka? Temperatura na pewno była dobra ok. 70 stopni, nie zwarzyłem piwa. Dzięki za odp. Pozdrawiam
Okopcony garnek a zepsute piwo
Collapse
X
-
Od czego garnek się usmolił. Złe spalanie gazu było. Masz dobry palnik do odpowiedniego gazu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Widocznie kupiłeś zły, ze złą dyszą, nie do takiego gazu jaki masz. Palnik nie ma prawa dymić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika agarth1979 Wyświetlenie odpowiedzito jaka może byc przyczyna, że próba jodowa była nieudana?
Comment
-
-
Sprawdź termometr, pierwsze co mi się nasuwa to to, że temp. była za niska, ale wydaje się to mało prawdopodobne. Słód miałeś z pewnego źródła? z czego masz wykonany filtrator?
Comment
-
-
Obstawiam przegrzany zacier i "załatwienie" enzymów.
Przy włączonym palniku mieszamy praktycznie cały czas, 5 minut przerwy w mieszaniu doprowadza do znacznego wzrostu temperatury w dolnej części, wystarczającej do pozbycia się aktywności enzymów. Po zamieszaniu zacieru i kolejnej przerwie tracimy kolejne aktywne enzymy, w efekcie ilość pozostałych aktywnych enzymów jest zbyt mała i nie poradzi sobie ze skrobią - ten scenariusz potwierdza próba jodowa. Ponadto nieskuteczne mieszanie uniemożliwia wyrównanie temperatury zacieru i przeprowadzenie poprawnego pomiaru temperatury, na górze może być 60 stopni, a na dole 90 stopni.
Comment
-
Comment