Chmielenie stouta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • swiera
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 26

    #1

    Chmielenie stouta

    Witam! Mam taki oto zestaw chmieli
    Citra 100g
    East Kent Golding 30g

    I moje pytanie brzmi : Jak to dobrze rozplanować? Chciałbym osiągnąc aromat typowy dla Ameryki w piwie. Myslałem o tym ze na na pierwsze 60min wrzucic 30g Citry i Easta.
    potem na ostatnie 10 min 40 gram Citry
    Na cicha reszte chmielu która została


    Co wy o tym?
    Pozdro
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Nie ma czegoś takiego jak - aromat typowy dla Ameryki w piwie.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • Smoogler
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.01
      • 29

      #3
      Myślę że jak na Amerykę to trochę mało tych chmieli, zresztą stout to stout po co z niego Amerykę robić to i tak jest naprawdę dobre piwo. Ja bym aż tak nie eksperymentował no ale to twoje piwo

      Ja więcej zostawiłbym Citry na zimno da ci lepszy aromat, zamiast na 60' dorzuć te 30 na zimno.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Brandis
        Chmielenie na zimno.
        Brandis
        Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
        Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
        2020-02-05, 16:00
      • ksieciuniu
        chmielenie na zimno a lagerowanie
        ksieciuniu
        Witam,
        chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
        Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
        2017-02-23, 16:23
      • darekd
        De Leite, Paljas Saison
        darekd
        Piwo znane:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison

        Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.

        6% alk....
        2024-09-07, 23:46
      • Javox
        Hilden, Dunlop & Hume
        Javox
        Session Pale Ale z alko 4.0%

        Chmielenie chmielami Strata i Citra. Na zimno dali Citra, Simcoe i Galaxy.

        Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
        Aromat...
        2024-03-11, 15:27
      • darekd
        Waszczukowe, Citra Single Hop IPA
        darekd
        Ekstr. 16,5%
        Alk. 7,1%

        Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
        Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
        Barwa - jasne złoto
        Wysycenie - umiarkowane, musujące
        Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...
        2023-09-12, 22:14
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...