Witam. Koelsch leżał na cichej ok 3 tyg. Dziś podnoszę wieko fermentatora i widzę biały osad na powierzchni, jak na zdjęciu. W smaku piwo nie wydaje się wyraźnie kwaśne, ale ciężko powiedzieć. Czy jest sens piwo rozlewać czy do zlewu?
osad po cichej
Collapse
X
-
Osad jak sama nazwa wskazuje się osadza. To jest nalot, pewnie po drożdżach. Rozlewaj śmiało, zawsze masz czas aby wylać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam od 2giej Warki mam taki osad w kilku butelkach. Przypomina jakiś kożuszek zwiewny...
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahwx.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahww.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahws.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswa...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2019-08-19, 18:28 -
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Po 2 tygodniowej cichej postanowiłem przelać piwko do butelek. Gdy otworzyłem fermentator, na powierzchni piwa znajdował się biały osad (Jak na zdjęciu). W dotyku przypominał krem, był bowiem dość tłusty. Tego co pływało na powierzchni nie zbierałem (tutaj chyba zrobiłem błąd). Teraz,...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment