osad po cichej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

    osad po cichej

    Witam. Koelsch leżał na cichej ok 3 tyg. Dziś podnoszę wieko fermentatora i widzę biały osad na powierzchni, jak na zdjęciu. W smaku piwo nie wydaje się wyraźnie kwaśne, ale ciężko powiedzieć. Czy jest sens piwo rozlewać czy do zlewu?
    Attached Files
    w burzliwej - Dubbel
    w cichej - Dunkel Weizen
    w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
    w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Osad jak sama nazwa wskazuje się osadza. To jest nalot, pewnie po drożdżach. Rozlewaj śmiało, zawsze masz czas aby wylać.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Grubson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 30

      #3
      Nalot - tego słowa mi brakowało
      Dzięki, rozlewam.
      w burzliwej - Dubbel
      w cichej - Dunkel Weizen
      w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
      w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

      Comment

      Przetwarzanie...
      X