Refermentacja a rozpuszczanie glukozy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • masterwally
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 1

    Refermentacja a rozpuszczanie glukozy

    Witam w pierwszym poście Jestem początkującym piwowarem przygotowującym się do rozlewu pierwszej partii piwa (Weizen z brew-kita) i chciałem spytać o jedną kwestię: jak zadać glukozę do refermentacji. Tzn tak - piwa mam około 20 litrów, z kalkulatora wyszło mi że powinienem dodać do niego około 250g glukozy. Brzeczka początkowo miała Blg na poziomie 12, więc z wyliczeń wyszło mi, że powinienem ją (glukozę) rozrobić w... 3 litrach wrzątku??? Czy to nie za dużo trochę? boję się rozwodnienia piwa. Jak pisałem - nie mam doświadczenia, proszę o wyrozumiałość... Dzięki z góry!
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Nie spotkałem się z tym aby surowiec do refermentacji rozpuszczać w tak wielkiej ilości wody. Pół litra powinno w zupełności wystarczyć.

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #3
      250 g glukozy na 20 litrów, to Ci się przegazuje, no chyba że lubisz jak piana wychodzi nosem .

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Standard to 6 g. na litr piwa. Dla weizena może być 7, góra 8 gramów. 250 g na tę porcję to najlepszy sposób na wyprodukowanie ... GRANATÓW !!!!!
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X