Witam, ostatnio zachęcony filmikami Tomasza Kopyry chcę zrobić lagera z zacieru (ekstrakt słodowy, prawdziwy Lager od BA). I mam kilka pytań:
1. Po zrobieniu zacieru sprawdzam blg i potem wyrównuję je do 12 blg dolewając wody tak?
2. Przelewam na burzliwą i gdy przestanie bulgotać w rurce fermentacyjnej przelać od razu na cichą czy sprawdzić cukromierzem?
3. Po przelaniu na cichą także sprawdzić cukromierzem kiedy zakończył się proces fermetacji, a potem butelkować?
4. Po przelaniu na cichą też dodać chmiel w granulacie jak robi Tomasz Kopyra?
5. Butelki stojące kilka dni/tygodni, nieumyte po piwie, ponownie umyte i odkażone będą ok?
6. Do refermetacji chcę użyć glukozy. Czy lepiej zmieszać rozpuszczoną glukozę razem z młodym piwem i od razu butelkować czy lepiej wsypywać bezpośrednio do butelek?
7. Jak obliczyć ilość potrzebnej glukozy? Mam ten kalkulator: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?17017447#tag. Ale kompletnie nie wiem co wpisać w CO2 przy lagerze.
Pozdrawiam
1. Po zrobieniu zacieru sprawdzam blg i potem wyrównuję je do 12 blg dolewając wody tak?
2. Przelewam na burzliwą i gdy przestanie bulgotać w rurce fermentacyjnej przelać od razu na cichą czy sprawdzić cukromierzem?
3. Po przelaniu na cichą także sprawdzić cukromierzem kiedy zakończył się proces fermetacji, a potem butelkować?
4. Po przelaniu na cichą też dodać chmiel w granulacie jak robi Tomasz Kopyra?
5. Butelki stojące kilka dni/tygodni, nieumyte po piwie, ponownie umyte i odkażone będą ok?
6. Do refermetacji chcę użyć glukozy. Czy lepiej zmieszać rozpuszczoną glukozę razem z młodym piwem i od razu butelkować czy lepiej wsypywać bezpośrednio do butelek?
7. Jak obliczyć ilość potrzebnej glukozy? Mam ten kalkulator: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?17017447#tag. Ale kompletnie nie wiem co wpisać w CO2 przy lagerze.
Pozdrawiam
Comment