Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwencjusz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 34

    Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw

    Witam, ostatnio zachęcony filmikami Tomasza Kopyry chcę zrobić lagera z zacieru (ekstrakt słodowy, prawdziwy Lager od BA). I mam kilka pytań:
    1. Po zrobieniu zacieru sprawdzam blg i potem wyrównuję je do 12 blg dolewając wody tak?
    2. Przelewam na burzliwą i gdy przestanie bulgotać w rurce fermentacyjnej przelać od razu na cichą czy sprawdzić cukromierzem?
    3. Po przelaniu na cichą także sprawdzić cukromierzem kiedy zakończył się proces fermetacji, a potem butelkować?
    4. Po przelaniu na cichą też dodać chmiel w granulacie jak robi Tomasz Kopyra?
    5. Butelki stojące kilka dni/tygodni, nieumyte po piwie, ponownie umyte i odkażone będą ok?
    6. Do refermetacji chcę użyć glukozy. Czy lepiej zmieszać rozpuszczoną glukozę razem z młodym piwem i od razu butelkować czy lepiej wsypywać bezpośrednio do butelek?
    7. Jak obliczyć ilość potrzebnej glukozy? Mam ten kalkulator: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?17017447#tag. Ale kompletnie nie wiem co wpisać w CO2 przy lagerze.

    Pozdrawiam
    Last edited by Piwencjusz; 2014-05-08, 14:48.
  • bart3q
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.02
    • 28

    #2
    Po pierwsze to nie robisz piwa z zacieru, tylko z ekstraktu, to dwie różne rzeczy.
    1 jeśli w instrukcji masz że to piwo ma startować z 12 blg to tak.
    2 Skoro to Twoje pierwsze piwo sugeruję go nie przelewać z burzliwej na cichą, tylko zostawić w tym samym wiadrze. Jeśli jednak się uprzesz to po pierwsze nie sugeruj się bulgotaniem lub jego brakiem (możesz mieć rozszczelnione wiadro i nie będzie bulkać), po drugie przelewasz na cichą jeśli większość ekstraktu jest już przerobiona (można założyć w Twoim przypadku że piwo będzie miało poniżej 4-5 blg).
    3. Butelkowanie robisz, jeśli blg nie spada przez co najmniej 3 dni, w przypadku lagera nawet tydzień (blg pod koniec fermentacji wolno spada, małej różnicy można nie zauważyć, lepiej piwo dłużej przetrzymać w wiadrze niż mieć granaty).
    4. Jeśli w instrukcji masz chmielenie na zimno, lub sam chcesz dodać ten chmiel to możesz, ale nie jest to obowiązkowe. Pilsy i jasne lagery ogólnie rzadko się chmieli na zimno.
    5. Jeśli były nieumyte to mogły zapleśnieć, musisz się jakoś tej pleśni pozbyć.
    6. Najlepiej rozpuścić glukozę w wodzie, gotować to 15 minut w celu dezynfekcji, wlać do odkażonego wiadra z kranikiem, i przelać na to piwo znad drożdży.
    7. Masz przecież w tym kalkulatorze kategorie American Lager, American light lager, bohemian pilsner, Germen pilsner. Popatrz jakie są dla nich widełki i wybierz sobie jakąś wartość. Ja osobiście bym gazował na 2,4, to taki standardowy poziom.

    Ogólnie poczytaj sobie to: http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna bo widzę że zadajesz dużo podstawowych pytań.

    Comment

    • Piwencjusz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

      #3
      I rozumiem, że jak będe otwierac fermentator i sprawdzał blg (a następnie po sprawdzeniu spowrotem do fermentatora), to nic się nie stanie z piwem? Co do kalkulatora to nie wiem co oznaczają te widełki, ani co to jest za rodzaj lagera. Dzięki za podpowiedź, ustawię na 2,4. I dzięki za link.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz Wyświetlenie odpowiedzi
        I rozumiem, że jak będe otwierac fermentator i sprawdzał blg (a następnie po sprawdzeniu spowrotem do fermentatora), to nic się nie stanie z piwem?
        Nie do końca rozumiem o co Ci chodziło w tej wypowiedzi, ale jeżeli o wlanie próbki piwa po pomiarze z powrotem do wiadra, to odradzam. Przy dobrze odkażonym ballingometrze nic się nie powinno stać, ale lepiej ograniczać ryzyko infekcji do minimum - a próbka może zostać spożytkowana na kontrolę organoleptyczną walorów młodego piwa

        Generalnie im mniej ingerencji w piwo podczas fermentacji tym lepiej. Nie otwierać fermentora bez potrzeby, nie sprawdzać blg co 2 dni od początku, raczej zadać drożdże, skontrolować czy fementacja ruszyła i zapomnieć na tydzień o piwie.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz Wyświetlenie odpowiedzi
          I rozumiem, że jak będe otwierac fermentator i sprawdzał blg (a następnie po sprawdzeniu spowrotem do fermentatora), to nic się nie stanie z piwem? .
          Niech cie ręka boska broni, do gardła w celach poznawczych
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • bart3q
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.02
            • 28

            #6
            I po zadaniu piwa drożdżami nie otwieraj wiadra przez 2-3 tygodnie, dopiero po tym czasie jest sens sprawdzać blg (w przypadku lagera nawet później), a grzebiąc za dużo w wiadrze prosisz się o infekcję.

            Comment

            • Piwencjusz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 34

              #7
              No i fajnie, jeszcze ostatnie pytanie. Kupiłem surowce na 20 litrów brzeczki, natomiast mam garnek max. 15 litrów. Jeżeli będę robić przykładowo te 15 litrów, a następnie rozcieńcze do tych 20 patrząc na blg to piwo nie straci na swojej wartości? Czy trzeba tylko i wyłącznie gotować w odpowiedniej wielkości garnku?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Zrób w 15l i ewentualnie rozcieńcz do odpowiedniego blg
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Piwencjusz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 34

                  #9
                  Oj, jeszcze jedno mi sie przypomniało. Po leżakowaniu, włożyć je do lodówki żeby co2 się rozpuścił, czy butelki muszą stać czy mogą leżeć w lodówce?

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #10
                    Bez lodówki tez się nasyci
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Piwencjusz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.05
                      • 34

                      #11
                      Fermentacje burzliwą i cichą przeprowadzać w temp 8-12 stopni (jak w instrukcji) czy normalnej pokojowej 18-20 stopni?

                      Comment

                      • Piwencjusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 34

                        #12
                        I jeszcze jedno, po zrobieniu brzeczki, trzeba schłodzić ją wodą. A jak sprawdzić najpierw blg gorącej brzeczki (które musi mieć 16 stopni) żeby zobaczyć ile trzeba tej wody dolać? Można najpierw ochłodzić brzeczkę w aerometrze, a potem dopiero zabrać się za zmieszanie wody z brzeczką w fermentatorze głównym czy zajmie to za dużo czasu?

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fermentacje burzliwą i cichą przeprowadzać w temp 8-12 stopni (jak w instrukcji) czy normalnej pokojowej 18-20 stopni?
                          Drożdże dolnej fermentacji, przestrzegać zaleceń producenta. Fermentacja w wyższych temperaturach spowoduję wytworzenie ubocznych skutków fermentacji m.in. wytworzone zostaną estry, piwo będzie miało owocowy smak.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz Wyświetlenie odpowiedzi
                          I jeszcze jedno, po zrobieniu brzeczki, trzeba schłodzić ją wodą. A jak sprawdzić najpierw blg gorącej brzeczki (które musi mieć 16 stopni) żeby zobaczyć ile trzeba tej wody dolać? Można najpierw ochłodzić brzeczkę w aerometrze, a potem dopiero zabrać się za zmieszanie wody z brzeczką w fermentatorze głównym czy zajmie to za dużo czasu?
                          Pewnie, że tak. Wlej do menzurki, poczekaj i zbadaj BLG pobierz sobie PPPP http://www.piwo.org/files/file/46-pp...ne-porachunki/ będziesz wiedział ile mniej więcej wody dolać

                          Comment

                          • shadowman666
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.04
                            • 25

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz Wyświetlenie odpowiedzi
                            czy butelki muszą stać czy mogą leżeć w lodówce?
                            Lepiej jak butelki stoja. Osad osadzi sie na dnie. Jak leza, to sie osadzi na sciance butelki i przy przelewaniu gotowego, ulezakowanego piwa do kufla, osad tez ci sie naleje . (Chyba ze sie myle, to niech ktos mnie poprawi, gdyz tez jestem poczatkujacy)

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #15
                              Racja

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X