Ja bym proponował warzyć 2x po 10L. Na początku przygody jak coś pójdzie nie tak to 10L się wyleje i można spróbować jeszcze raz (choć wierzę że wszystko pójdzie pomyślnie), no i wiadomo praktyka czyni mistrza więc na początku myśle ze warto mniejsze partie a częściej robić. Dodatkowo masz szanse na drobne zmiany i porównywanie efektów, np temp. fermentacji, czy chmielenie.
Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw
Collapse
X
-
Ja bym proponował warzyć 2x po 10L. Na początku przygody jak coś pójdzie nie tak to 10L się wyleje i można spróbować jeszcze raz (choć wierzę że wszystko pójdzie pomyślnie), no i wiadomo praktyka czyni mistrza więc na początku myśle ze warto mniejsze partie a częściej robić. Dodatkowo masz szanse na drobne zmiany i porównywanie efektów, np temp. fermentacji, czy chmielenie. -
-
Comment
-
-
A po zmierzeniu blg brzeczki (po gotowaniu, przed przelewaniem na burzliwą) moge spowrotem ją dolać do całej brzeczki?Comment
-
Dobra panowie, piwo wstawione wczoraj na burzliwą od ok. 13. Teraz byłem sprawdzić i przy beczce czuć lekko kwaskowaty zapach (nie wiem czy to piwnica czy feremetor). Widać lekki osad nad brzeczką i pojedyncze bulgnięcie. Fermentor stoi w temp, ok. 17 stopni (lager, drożdzę s-23), bo niestety nie mam chłodniejszego miejsca. Boję sie, że wdało się zakażenie bo miałem małe problemy z ochłodzeniem brzeczki i parę kropel wody kranowej wleciało do niej.
Ps. Brzeczka miała 21 Blg, rozcieńczyłem 7 litrami wody do 12 BlgOstatnia zmiana dokonana przez Piwencjusz; 2014-05-21, 20:41.Comment
-
Nawet go nie otwierałem od przelania na burzliwą. Boję się, że kwas idzie z infekcji. Cały sprzęt nowy i wypłukany w oxi. Fermentor z rurką zalaną wodąComment
-
Dzisiaj ponownie sprawdziłem, woda w rurce nie bulgocze, ale fermentor jest nabuzowany, jak przycisnąłem pokrywę to rurka zaczęła bulgotać. Czemu gaz nie ucieka przez rurkę ciągle?Comment
-
-
Do czego potrzebne ci bulkanie rurki?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment