Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwencjusz
    No i fajnie, jeszcze ostatnie pytanie. Kupiłem surowce na 20 litrów brzeczki, natomiast mam garnek max. 15 litrów. Jeżeli będę robić przykładowo te 15 litrów, a następnie rozcieńcze do tych 20 patrząc na blg to piwo nie straci na swojej wartości? Czy trzeba tylko i wyłącznie gotować w odpowiedniej wielkości garnku?

    Ja bym proponował warzyć 2x po 10L. Na początku przygody jak coś pójdzie nie tak to 10L się wyleje i można spróbować jeszcze raz (choć wierzę że wszystko pójdzie pomyślnie), no i wiadomo praktyka czyni mistrza więc na początku myśle ze warto mniejsze partie a częściej robić. Dodatkowo masz szanse na drobne zmiany i porównywanie efektów, np temp. fermentacji, czy chmielenie.

    Comment

    • Piwencjusz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

      #17
      Ok, dzięki panowie. W poniedziałek biorę się za warzenie więc w razie czego będe pytać

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #18
        Jak wyjdzie dobre to zastanawiamy siś dlaczego tak mało uwarzyliśmy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • HokusProkus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.09
          • 70

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Jak wyjdzie dobre to zastanawiamy siś dlaczego tak mało uwarzyliśmy
          Tak dokładnie... chcemy się pochwalić nim wśród znajomych i po chwili dochodzimy do smutnego wniosku że nic dla nas nie zostało z kąd ja to znam

          Comment

          • Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

            #20
            Normalnie wróżbici Już robiłem listę komu wręczę moje pierwsze dzieło

            Comment

            • Piwencjusz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 34

              #21
              A po zmierzeniu blg brzeczki (po gotowaniu, przed przelewaniem na burzliwą) moge spowrotem ją dolać do całej brzeczki?

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #22
                Ja wlewam do brzeczki, oczywiście wcześniej odkażając użyte narzędzia
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                • Piwencjusz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 34

                  #23
                  Dobra panowie, piwo wstawione wczoraj na burzliwą od ok. 13. Teraz byłem sprawdzić i przy beczce czuć lekko kwaskowaty zapach (nie wiem czy to piwnica czy feremetor). Widać lekki osad nad brzeczką i pojedyncze bulgnięcie. Fermentor stoi w temp, ok. 17 stopni (lager, drożdzę s-23), bo niestety nie mam chłodniejszego miejsca. Boję sie, że wdało się zakażenie bo miałem małe problemy z ochłodzeniem brzeczki i parę kropel wody kranowej wleciało do niej.



                  Ps. Brzeczka miała 21 Blg, rozcieńczyłem 7 litrami wody do 12 Blg
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Piwencjusz; 2014-05-21, 20:41.

                  Comment

                  • sebek_
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.11
                    • 148

                    #24
                    Piana i osad z drozdzy sa normalne. Zamknij fermentor i nie zagladaj. Sprawdz blg za tydzien.
                    Piwo to moje paliwo :)

                    Comment

                    • Piwencjusz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.05
                      • 34

                      #25
                      Nawet go nie otwierałem od przelania na burzliwą. Boję się, że kwas idzie z infekcji. Cały sprzęt nowy i wypłukany w oxi. Fermentor z rurką zalaną wodą

                      Comment

                      • Piwencjusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 34

                        #26
                        Dzisiaj ponownie sprawdziłem, woda w rurce nie bulgocze, ale fermentor jest nabuzowany, jak przycisnąłem pokrywę to rurka zaczęła bulgotać. Czemu gaz nie ucieka przez rurkę ciągle?

                        Comment

                        • sebek_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.11
                          • 148

                          #27
                          Może masz pokrywę niezbyt szczelnie zamkniętą. To, że nie bulgocze to nie znaczy że nie fermentuje.
                          Piwo to moje paliwo :)

                          Comment

                          • Piwencjusz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.05
                            • 34

                            #28
                            Jest szczelnie domknięta bo fermentor jest zabuzowany cały czas (pokrywa jest wypukła)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Do czego potrzebne ci bulkanie rurki?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10796

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Do czego potrzebne ci bulkanie rurki?
                                uspokaja
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • woosaa
                                  Przyspieszona cicha
                                  woosaa
                                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                  2025-01-09, 16:18
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • Charlie44
                                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                                  Charlie44
                                  Cześć wszystkim,

                                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                  2018-10-22, 11:08
                                • pebejot
                                  Pszczyna, Rynek 16, Brovar 16
                                  pebejot
                                  Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
                                  Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
                                  Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...
                                  2022-06-21, 13:02
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...