Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    uspokaja
    Moja narzeczona jest innego zdania!
    Piwo to moje paliwo :)

    Comment

    • Piwencjusz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Do czego potrzebne ci bulkanie rurki?
      Jakieś oznaki, że działa (oprócz piany na 3 cm)

      I teraz trzymać z 14 dni i dopiero sprawdzić Blg czy dopiero jak piana opadnie? (nie chcę otwierać fermentora za wczesnie)
      Last edited by Piwencjusz; 2014-05-22, 21:48.

      Comment

      • sebek_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 148

        #33
        Po tygodniu sprawdzic BLG i jeśli będzie OK to zlewać na cichą na 14 dni.
        Piwo to moje paliwo :)

        Comment

        • shadowman666
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 25

          #34
          Moja zona tez nie lubi jak jej cos bulka. Obecnie mam w pokoju, gdzie spimy, amerykanskiego lagera w lodowce styropianowej i moje szczescie, ze nie ma bulgotania. Tez mnie troche to zaniepokoilo i musialem lekko odchylic wieczko wiaderka by zerknac. Zobaczylem ladna pianke na powierzchni i sie przestalem zamartwiac. Wiadomo, ze jak w rurce fermentacyjnej nic sie nie dzieje, to nie oznacza, ze we wiadrze jest tak samo. Tak jak anteks napisal. Fajnie jest jak cos bulgocze, bo wtedy wiadomo, ze wszystko jest ok (a przynajmniej sa zachowane pozory)

          Comment

          • Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

            #35
            Ok, dzięki. Dla pewności 31 maja dopiero sprawdzę blg

            Comment

            • Piwencjusz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 34

              #36
              Czy rurka fermentacyjna ma być zamknięta tym czerwonym wieczkiem podczas burzliwej czy nie?

              Comment

              • rowdy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 121

                #37
                Podczas burzliwej to wszystko jedno.

                Comment

                • Piwencjusz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 34

                  #38
                  A cichej?

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    wody nalej i wystarczy. Na cichą wstaw do chłodnego pomieszczenia.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Piwencjusz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.05
                      • 34

                      #40
                      No niestety, najchłodniejsze u mnie ma 17 stopni. Teraz patrzę, że mogłem na pierwsze zrobić bursztynowe albo ale z serii prawdziwe
                      Last edited by Piwencjusz; 2014-05-27, 19:02.

                      Comment

                      • Piwencjusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 34

                        #41
                        Panowie, właśnie próbowałem zielonego piwa, wyszło super! Fermentowane w 17 stopniach, w smaku Amber chemielowy o mocniejszej goryczce, ale nie "drażniącej". Ma 3,5 BLG, zlewać na cichą?

                        Kolor złoty mętny z widocznymi czarnymi "kłaczkami"
                        Last edited by Piwencjusz; 2014-05-27, 19:41.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X