Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDo czego potrzebne ci bulkanie rurki?
I teraz trzymać z 14 dni i dopiero sprawdzić Blg czy dopiero jak piana opadnie? (nie chcę otwierać fermentora za wczesnie)Last edited by Piwencjusz; 2014-05-22, 21:48.
Comment
-
-
Moja zona tez nie lubi jak jej cos bulka. Obecnie mam w pokoju, gdzie spimy, amerykanskiego lagera w lodowce styropianowej i moje szczescie, ze nie ma bulgotania. Tez mnie troche to zaniepokoilo i musialem lekko odchylic wieczko wiaderka by zerknac. Zobaczylem ladna pianke na powierzchni i sie przestalem zamartwiac. Wiadomo, ze jak w rurce fermentacyjnej nic sie nie dzieje, to nie oznacza, ze we wiadrze jest tak samo. Tak jak anteks napisal. Fajnie jest jak cos bulgocze, bo wtedy wiadomo, ze wszystko jest ok (a przynajmniej sa zachowane pozory)
Comment
-
-
wody nalej i wystarczy. Na cichą wstaw do chłodnego pomieszczenia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No niestety, najchłodniejsze u mnie ma 17 stopni. Teraz patrzę, że mogłem na pierwsze zrobić bursztynowe albo ale z serii prawdziweLast edited by Piwencjusz; 2014-05-27, 19:02.
Comment
-
-
Panowie, właśnie próbowałem zielonego piwa, wyszło super! Fermentowane w 17 stopniach, w smaku Amber chemielowy o mocniejszej goryczce, ale nie "drażniącej". Ma 3,5 BLG, zlewać na cichą?
Kolor złoty mętny z widocznymi czarnymi "kłaczkami"Last edited by Piwencjusz; 2014-05-27, 19:41.
Comment
-
Comment