Pierwsze piwo z zacieru, kilka istotnych spraw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    uspokaja
    Moja narzeczona jest innego zdania!
    Piwo to moje paliwo :)

    Comment

    • Piwencjusz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Do czego potrzebne ci bulkanie rurki?
      Jakieś oznaki, że działa (oprócz piany na 3 cm)

      I teraz trzymać z 14 dni i dopiero sprawdzić Blg czy dopiero jak piana opadnie? (nie chcę otwierać fermentora za wczesnie)
      Ostatnia zmiana dokonana przez Piwencjusz; 2014-05-22, 21:48.

      Comment

      • sebek_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 148

        #33
        Po tygodniu sprawdzic BLG i jeśli będzie OK to zlewać na cichą na 14 dni.
        Piwo to moje paliwo :)

        Comment

        • shadowman666
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 25

          #34
          Moja zona tez nie lubi jak jej cos bulka. Obecnie mam w pokoju, gdzie spimy, amerykanskiego lagera w lodowce styropianowej i moje szczescie, ze nie ma bulgotania. Tez mnie troche to zaniepokoilo i musialem lekko odchylic wieczko wiaderka by zerknac. Zobaczylem ladna pianke na powierzchni i sie przestalem zamartwiac. Wiadomo, ze jak w rurce fermentacyjnej nic sie nie dzieje, to nie oznacza, ze we wiadrze jest tak samo. Tak jak anteks napisal. Fajnie jest jak cos bulgocze, bo wtedy wiadomo, ze wszystko jest ok (a przynajmniej sa zachowane pozory)

          Comment

          • Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

            #35
            Ok, dzięki. Dla pewności 31 maja dopiero sprawdzę blg

            Comment

            • Piwencjusz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 34

              #36
              Czy rurka fermentacyjna ma być zamknięta tym czerwonym wieczkiem podczas burzliwej czy nie?

              Comment

              • rowdy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 121

                #37
                Podczas burzliwej to wszystko jedno.

                Comment

                • Piwencjusz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 34

                  #38
                  A cichej?

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    wody nalej i wystarczy. Na cichą wstaw do chłodnego pomieszczenia.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Piwencjusz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.05
                      • 34

                      #40
                      No niestety, najchłodniejsze u mnie ma 17 stopni. Teraz patrzę, że mogłem na pierwsze zrobić bursztynowe albo ale z serii prawdziwe
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Piwencjusz; 2014-05-27, 19:02.

                      Comment

                      • Piwencjusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 34

                        #41
                        Panowie, właśnie próbowałem zielonego piwa, wyszło super! Fermentowane w 17 stopniach, w smaku Amber chemielowy o mocniejszej goryczce, ale nie "drażniącej". Ma 3,5 BLG, zlewać na cichą?

                        Kolor złoty mętny z widocznymi czarnymi "kłaczkami"
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Piwencjusz; 2014-05-27, 19:41.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 09:28
                        • woosaa
                          Przyspieszona cicha
                          woosaa
                          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                          2025-01-09, 16:18
                        • Grbuy
                          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                          Grbuy
                          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                          2023-11-30, 20:57
                        • Charlie44
                          Pierwsze zlewanie na cichą.
                          Charlie44
                          Cześć wszystkim,

                          Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                          1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                          2018-10-22, 11:08
                        • pebejot
                          Pszczyna, Rynek 16, Brovar 16
                          pebejot
                          Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
                          Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
                          Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...
                          2022-06-21, 13:02
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...