chłodnica

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbajdo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 2

chłodnica

Siema,

Na wstępie chciałbym zaznaczyc że jestem tutaj nowy, to mój pierwszy post ale mam za sobą wiele wieczorów spędzonych na czytaniu postów z tego forum, wiele przeglądanych blogów o piwowarstwie domowym, filmów z youtube itd. Zacząłem interesowac sie browarnictwem domowym, ponieważ lubię piwo a fajnie byłoby zrobic je samemu.
    Lubię też wódkę i wszystkie inne alkohole oprócz dobrej starej whiskey bo śmierdzi strasznie i jest perfumowata na maksa.
    Mam doświadczenia w wytwarzaniu z domowego spirytusu wódek, nalewek.

Jeśli chodzi o fermentację, utrzymywanie higieny w produkcji to jest dużo podobieństw jeśli chodzi o wytwarzanie piwa i spirolku więc tym bardziej mnie ciągnie do warzenia bo już coś wiem a tym bardziej że lubię majsterkowac.

Ok, teraz może przejdę do sedna a mianowicie używam chłodnicy do destylacji,która jest zrobiona z wężownicy karbowanej, długośc to 2.5 m, fi 12. Wydajnośc ma dużą bo podobną do pięciometrowej rurki wykonanej z miedzi.
    I tu jest moje pytanie, czy ktoś próbował chłodzic podobną chłodnicą gorącą brzęczkę i w jakim czasie da się schłodzic około 20 litrów.
    Mam jeszcze zapasowy materiał na podobną chłodnicę, więc byłoby 5m a wydajnośc podobną do 10 metrowj miedzianki.

Modzie nasz, sorry za błędy, nie mam polskiej litery Ci jak zauważyłeś, nie wiem czemu, inne polskie znaki wchodzą.

Pozdro dla wszsytkich piwowarów

Tomek
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Jeśli konstrukcja tej do destylatu nie różni się od tej do chłodzenia brzeczki to nie powinno być problemu. Karbowanka jest dość wydajna i te 2,5 m powinno wystarczyć.

Comment

• tbajdo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 2

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli konstrukcja tej do destylatu nie różni się od tej do chłodzenia brzeczki to nie powinno być problemu. Karbowanka jest dość wydajna i te 2,5 m powinno wystarczyć.
      Właśnie jest mniejsza jesli chodzi o średnicę zwojów i to dużo...
      dlatego chce drugą taką samą zrobic. dodaje fotę
      Attached Files

Comment

• jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

Prawdopodobnie będziesz musiał poruszać chłodnicą (mieszać) w trakcie chłodzenia. Mi stalowa wężownica ok. 10m chłodzi w 30min.

Comment

Przetwarzanie...
        X