Płatki dębowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lubinski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 23

    Płatki dębowe

    Cześć, jutro prawdopodobnie przeleje piwko na cichą. Chciałbym dodać płatków dębowych ale nie wiem czy będą pasować do Belgian brown ABBEY. Mam płatki Amerykańskie mocno palone 50g. W zestawie surowców płatków nie było. I nie wiem czy będzie ok jak je dodam. A jak tak to ile ?
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #2
    Hej!
    Swego czasu podkusiło mnie i dodałem do kellera płatków.
    Zrobiłem herbatkę z 20g płatków śr. opiekanych i wlałem na ostatnie 7 dni.
    Dały jakby taninową goryczkę, nie do końca przyjemną - chociaż, nie wiem, czy bym wyczuł nie wiedząc
    Ogólnie, to piwo średnio wyszło i służy głownie jako marynata teraz

    Proponuję Ci odlanie ~5l nawet do butli po mineralce i zaeksperymentowanie w tej partii - będziesz miał porównanie. No i koniecznie daj znać jak wyszło

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #3
      Jeśli nie dodasz to się nie przekonasz czy będzie ok Właśnie to w piwowarstwie jest najlepsze ,że można różne warianty przerabiać .
      Ja połowę swojego RISa właśnie płatkami dębowymi z beczki po Whisky potraktowałem na cichej i efekty są dobre i od razu zauważalne .
      Przydatne do tego są pojemniki 15l ( ja swoje nabyłem w LEEROY MERLIN po 10zł za wiadro plus pokrywę )

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #4
        colkurtz, może było gorzkie, bo gotowałeś te płatki?

        Comment

        • Lubinski
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 23

          #5
          Dodałem 15g na cichą, 20 litrów piwa. Jak na mnie za mało, w smaku nie ma żadnych zauważalnych cech płatków. Może trochę goryczka nabrała charakteru.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X