Przepis na piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOCANE
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 12

    Przepis na piwo

    Witam
    Bardzo proszę o pomoc. Znalazłem przepisy na piwka w języku angielskim a że mam mały problem z przetłumaczeniem proszę Was o pomoc. Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z własnym piwkiem (na koncie mam 4 warki ze słodów) więc chcę uniknąć jakiegokolwiek uchybienia w przepisie. Wyglądają one tak:
    1 HONEY PORTER
    INGREDIENTS
    2 (3.3 lb) cans light unhopped malt extract
    ¾ lb Munich Malt (cracked)
    1 lb crystal 20 malt (cracked)
    6 oz black malt (cracked)
    3 oz chocolate malt (cracked)
    1 lb White House Honey
    10 HBUs bittering hops
    ½ oz Hallertaur Aroma hops
    1 pkg Nottingham dry yeast
    ¾ cup corn sugar for bottling
    1. In a 6 qt pot, add grains to 2.25 qts of 168˚ water. Mix well to
    bring temp down to 155˚. Steep on stovetop at 155˚ for 45
    minutes. Meanwhile, bring 2 gallons of water to 165˚ in a 12 qt pot.
    Place strainer over, then pour and spoon all the grains and liquid
    in. Rinse with 2 gallons of 165˚ water. Let liquid drain through.
    Discard the grains and bring the liquid to a boil. Set aside.
    2. Add the 2 cans of malt extract and honey into the pot. Stir well.
    3. Boil for an hour. Add half of the bittering hops at the 15 minute
    mark, the other half at 30 minute mark, then the aroma hops at the
    60 minute mark.
    4. Set aside and let stand for 15 minutes.
    5. Place 2 gallons of chilled water into the primary fermenter and add
    the hot wort into it. Top with more water to total 5 gallons if
    necessary. Place into an ice bath to cool down to 70-80˚.
    6. Activate dry yeast in 1 cup of sterilized water at 75-90˚ for
    fifteen minutes. Pitch yeast into the fermenter. Fill airlock halfway
    with water. Ferment at room temp (64-68˚) for 3-4 days.
    7. Siphon over to a secondary glass fermenter for another 4-7 days.
    8. To bottle, make a priming syrup on the stove with 1 cup sterile
    water and ¾ cup priming sugar, bring to a boil for five minutes.
    Pour the mixture into an empty bottling bucket. Siphon the beer
    from the fermenter over it. Distribute priming sugar evenly. Siphon
    into bottles and cap. Let sit for 1-2 weeks at 75˚

    2 HONEY ALE
    INGREDIENTS
    2 (3.3 lb) cans light malt extract
    1 lb light dried malt extract
    12 oz crushed amber crystal malt
    8 oz Bisquit Malt
    1 lb White House Honey
    1 ½ oz Kent Goldings Hop Pellets
    1 ½ oz Fuggles Hop pellets
    2 tsp gypsum
    1 pkg Windsor dry ale yeast
    ¾ cup corn sugar for priming
    DIRECTIONS
    1. In an 12 qt pot, steep the grains in a hop bag in 1 ½ gallons of
    sterile water at 155 degrees for half an hour. Remove the grains.

    2. Add the 2 cans of the malt extract and the dried extract and bring
    to a boil.
    3. For the first flavoring, add the 1 ½ oz Kent Goldings and 2 tsp of
    gypsum. Boil for 45 minutes.
    4. For the second flavoring, add the ½ oz Fuggles hop pellets at the
    last minute of the boil.
    5. Add the honey and boil for 5 more minutes.
    6. Add 2 gallons chilled sterile water into the primary fermenter and
    add the hot wort into it. Top with more water to total 5 gallons.
    There is no need to strain.
    7. Pitch yeast when wort temperature is between 70-80˚.
    Fill airlock halfway with water.
    8. Ferment at 68-72˚ for about seven days.
    9. Rack to a secondary fermenter after five days and ferment for
    14 more days.
    10. To bottle, dissolve the corn sugar into 2 pints of boiling water for
    15 minutes. Pour the mixture into an empty bottling bucket.
    Siphon the beer from the fermenter over it. Distribute priming
    sugar evenly. Siphon into bottles and cap. Let sit for 2 to 3
    weeks at 75˚.

    Wiem że to troche roboty ale może pomożecie
    Pozdrawiam
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ja nie miałem problemów

    MIÓD PORTER
    Składniki
    2 ( 3.3 lb) puszki światło unhopped ekstrakt słodowy
    ¾ lb Monachium Słód ( pęknięty )
    1 kg kryształ 20 słód ( pęknięty )
    6 uncji czarny słód ( pęknięty )
    3 uncje czekolada słód ( pęknięty )
    1 kg Miód Biały Dom
    10 HBUs gorycz chmielu
    ½ oz Hallertaur aromat chmielu
    1 paczka suszonych drożdży Nottingham
    ¾ szklanki cukru do butelkowania kukurydziany
    1 . W 6 puli qt , dodać ziarna do 2,25 QTS o 168 ˚ wody . Dobrze wymieszać , aby
    doprowadzić do temp. 155 ˚ w dół . Strome na kuchence na 155 ˚ do 45
    minut . Tymczasem przynieść 2 galonów wody do 165 ˚ w 12 qt puli.
    Umieścić filtr w ciągu , a następnie wlać i łyżka wszystkie ziarna i cieczy
    w. Rinse 2 litrów 165 ˚ wody . Niech drenażu przez płyn .
    Wyrzucić ziarna i doprowadzić ciecz do wrzenia . Uchylenie .
    2 . Dodać 2 puszki ekstraktu słodowego i miodu do garnka . Dobrze wymieszać .
    3 . Gotować przez godzinę . Połowę gorycz chmielu na 15 minut
    znak ,druga połowa w 30 minucie , a następniewzapach chmielu
    60 minucie .
    4 . Odstawić i odstawić na 15 minut.
    5 . Place 2 litrów zimnej wody do pierwotnego fermentora i dodać
    gorąca brzeczka do niego. Góry z większą ilością wody do całkowitej 5 galonów , jeśli
    konieczne. Umieścić w łaźni z lodem do ochłodzenia do temperatury 70-80 ˚ .
    6 . Aktywuj suche drożdże w 1 szklance wody na 75-90 sterylizowanego ˚ na
    piętnaście minut. Pitch drożdże do fermentora . Wypełnij śluzę połowy
    wodą. Fermentacji w temperaturze pokojowej ( 64-68 ˚ ) przez 3-4 dni.
    7 . Syfon na szklanym wtórnym do fermentora przez kolejne 4-7 dni .
    8 . Do butelki , zrobić syrop gruntującą na kuchence z 1 szklanka sterylne
    ¾ szklanki wody i zalewania cukru , doprowadzić do wrzenia w ciągu pięciu minut.
    Wlać mieszaninę do pustej butelkowania pojemnika. Syfon piwo
    z fermentora nad nim. Gruntowanie cukier równomiernie rozprowadzić . syfon
    do butelek i czapkę . Odstawić na 1-2 tygodni w temperaturze 75 ˚

    2 MIÓD ALE
    Składniki
    2 ( 3.3 lb) puszki ekstraktu słodowego światło
    1 kg ekstraktu słodowego światło suszy
    12 uncji bursztynowy kryształ słód kruszony
    8 uncji Bisquit Malt
    1 kg Miód Biały Dom
    1 ½ uncji Kent Goldings Hop pelety
    Pelety 1 ½ oz Fuggles Hop
    2 łyżeczki gipsu
    1 pkg Windsor suche drożdże górnej fermentacji
    ¾ szklanki cukru kukurydzianego do gruntowania
    DOJAZD
    1 . W 12 qt puli , strome ziarna w torbie hop 1 ½ litrów
    sterylnej wodzie w 155 ° w ciągu pół godziny . Usuń ziarna .

    2 . Dodać 2 puszki ekstraktu słodowego i wysuszonego ekstraktu i doprowadzić
    do wrzenia.
    3 . Dla pierwszego smakowego , dodać uncji 1 ½ Kent Goldings i 2 łyżeczki
    gips . Gotować przez 45 minut.
    4 . Dla drugiego smakowego , dodaj ½ uncji Fuggles szyszki chmielu na
    Ostatnia minuta wrzenia.
    5 . Dodaj miód i gotować przez 5 minut.
    6 . Dodaj 2 galony schłodzone do pierwotnego fermentora jałową wodę i
    dodać gorącej brzeczki do niego. Góry z większą ilością wody do całkowitej 5 galonów .
    Nie ma potrzeby, aby szczep .
    7 . Drożdże Pitch gdy temperatura brzeczki wynosi od 70-80 ˚ .
    Wypełnij śluzę do połowy wodą .
    8 . Ferment w 68-72 ˚ do około siedmiu dni .
    9 . Rack do wtórnego fermentora po pięciu dniach i fermentować przez
    14 dni więcej .
    10 . Do butelki rozpuścić kukurydzy do 2 litrów wody do wrzącego
    15 minut . Wlać mieszaninę do pustej butelkowania pojemnika.
    Syfon piwo z fermentora nad nim. rozpowszechniać gruntowania
    cukier równomiernie . Syfon do butelek i czapkę . Odstawić na 2 do 3
    tygodni w temperaturze 75 ˚ .
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • majeure
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.03
      • 315

      #3
      To teraz jeszcze tylko potrzeba tłumaczenia z google-polish na polski.
      Last edited by majeure; 2014-05-18, 00:50.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Znajdz sobie przepisy na polskich stronach piwowarskich, bedzie ci łatwiej.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ZIOCANE
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 12

          #5
          Dziękuję Panowie ale z tym tłumaczeniem to ciężko mi będzie zrobić piwko Baraca Obamy Wiem że jest dużo różnych przepisów na piwo ale to zainteresowało mnie swoim pochodzeniem. Ma być to taki eksperyment co to oni tam piją Google translate to za mało na przetłumaczenie ale poprosiłem już przyjaciółkę o pomoc
          pozdrawiam

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            I tak nie zrobisz identycznego więc nie ma co się niezdrowo podniecać.
            Last edited by jacer; 2014-05-18, 10:08.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2566

              #7
              Życzę powodzenia w zdobyciu miodu z Białego Domu
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • ZIOCANE
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.05
                • 12

                #8
                Nie wiem skąd w Was tyle negatywnych emocji, a to nie podniecaj sie a to nie masz miodu z białego domu. Nie o to chodzi, jak dla mnie najważniejsza jest zabawa. Przed chwilką otworzyłem Belgijskie Czerwone, które uwarzyłem spędzając cały dzień przy garze zaciernym i serce mi sie raduje (podniebienie też) bo wyszło wyśmienite, klarowne z ciekawą goryczką, delikatnie słodkie, normalnie miodzio

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  To nie złe emocje to rady bardziej doświadczonych. Oni tam robili to z ekstraktów więc naprawdę nie ma się czym emocjonować.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • ZIOCANE
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.05
                    • 12

                    #10
                    Tak, masz rację. Te ekstrakty troche wszystko psują)) Powiem Ci, że dopóki nie spróbowałem piwa wlasnej produkcji ( a wypilem ich naprawde dużo) żyłem w nieświadomości czym jestesmy "karmieni" przez duze browary. Teraz nie wyobrażam sobie piwa innego niz z wlasnego browaru )) Moze masz racje, moze wszystko co amerykańskie jest przereklamowane chociaz drożdże mają niezle)))

                    Comment

                    • Smoogler
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.01
                      • 29

                      #11
                      Ja zrobiłem jako drugie piwo z brewkita i bardzo je sobie chwale, piękna piana w smaku wspaniałe. Co prawda zmieniłem troszkę skład(wyrzuciłem dołączone drożdże i dałem S-04) i dołożyłem troszkę chmieli w postaci "herbatki" . Brewkity nie są złe tylko po pierwsze drogie a po drugie drożdże do nich dołączone są chyba najniższej jakości, więc warto je zamienić na jakieś lepsze.

                      Comment

                      • gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

                        #12
                        Ziocane - zakładam, że przetłumaczenie listy składników, obliczenie temperatury w stopniach Celsjusza i zmiana jednostek na metryczne nie będzie już zbyt dużym wyzwaniem?

                        Miodowy Porter

                        Instrukcja warzenia (DIRECTIONS)

                        1) Dodaj słody do 2,25qts wody o temp. 168 stopni. Zamieszaj i ustaw temp. na 155 stopni na 45 min. W międzyczasie przygotuj 2 galony wody o temp. 165 stopni i wlej je przez sitko do zacieru. Usuń ziarna z zacieru i zagotuj.

                        2) Dodaj ekstrakt słodowy oraz miód. Porządnie zamieszaj.

                        3) Gotuj przez 60 minut.

                        Chmielenie:

                        - 45 min połowa chmielu na goryczkę
                        - 30 min druga połowa chmielu na goryczkę
                        - 0 min chmiel na aromat

                        4) Po gotowaniu odstaw na 15 min

                        5) Wlać do fermentora razem z 2 galonami wody, uzupełnić do całkowitej obj. 5 galonów. Schłodź do temp. 70-80 stopni.

                        6) Uwodnić drożdże w temp. 75-90 stopni przez 15 minut. Następnie dodać do brzeczki. Fermentować w temp. 64-68 stopni przez 3-4 dni.

                        7) Fermentacja cicha 4-7 dni.

                        8) Butelkowanie. Syrop z 1 kubka wody i 3/4 kubka cukru, zagotować przez 5 minut. Zmieszać równomiernie z piwem i zabutelkować. Gotowe do picia po 1-2 tygodniach w temp. 75 stopni.



                        Miodowe Ale

                        Instrukcja warzenia

                        1) Moczymy słód w 1,5 galona wody w 155 stopniach przez 30 min, potem wyjmujemy woreczek ze słodem

                        2) Dodać ekstrakty słodowe i zagotować

                        3, 4, 5) Chmielenie:

                        - 1,5oz Kent Goldings i 2 tsp gipsu przez 45 min
                        - miód 5 min
                        - 0,5oz Kent Goldings 1 min

                        6) Wlać do fermentora 2 galony zimnej wody, po gotowaniu dodać brzeczkę. Uzupełnić wodą do objętości 5 galonów.

                        7) Drożdże zadać w temperaturze 70-80 stopni.

                        8) Fermentacja burzliwa w temperaturze 68-78 stopni.

                        9) Po 5 dniach przelać na fermentację cichą (14 dni)

                        10) Do zabutelkowania użyj glukozy zagotowanej przez 15 min w dwóch pintach wody. Zamieszaj z piwem i rozlej w butelki. Gotowe do picia po 2-3 tygodniach leżakowania w temp. 75 stopni.

                        Comment

                        • ZIOCANE
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.05
                          • 12

                          #13
                          Dziękuję bardzo dobra robota. Co prawda właśnie zamówiłem słody na Irish Red ale może to będzie następne
                          Pozdrawiam

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X