Pierwsze piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markus383
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 39

    Pierwsze piwo

    Witam.
    Chciałbym zapytać czego potrzebuję, aby zrobić domowe piwo z brew kita.
    Chciałbym piwo lekkie, łatwo przyswajalne i o ładnym kolorze. Aktualnie mam balon 30L po niedoszłym robieniu wina. Wiem, ze potrzebuję brew kit i ekstrat słodowy lub cukier. Czy jest jeszcze cos niezbędnego przy produkcji piwa?

    Pozdrawiam.
    Mateusz
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #2
    Balon to nienajlepsza opcja.
    A w ogóle to tu jest kopalnia wiedzy:
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    I tu też:
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Last edited by Rycho_128; 2014-05-18, 20:46.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • markus383
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 39

      #3
      Dziękuję za odpowiedź

      Mam jeszcze parę pytań:
      1. co myślicie o przechowywaniu piw w plastikowych 1L butelkach?
      2. jako, że sam rzadko piję piwo to kolejna sprawa - jak długo gotowe piwo może stać? czy pół roku będzie mogło postać?
      3. po dodaniu cukru do brewkita bardzo czuć te "bimbrowe" smaki? nie jestem jakimś smakoszem piwa i nie wiem czy koniecznie inwestować w ekstrat slodowy?

      Pzdr!

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        1) Do 2-3 miesięcy nie ma problemu, potem może się zacząć utleniać.

        2) W im chłodniejszym miejscu trzymasz piwo, tym dłużej. Jest także zależność od ekstraktu początkowego, im wyższy tym mniej dłuższy czas leżakowania negatywnie wpłynie na smak piwa.

        3) W każdym przypadku ekstrakt słodowy jest o niebo lepszym rozwiązaniem niż cukier.

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
          1) Do 2-3 miesięcy nie ma problemu, potem może się zacząć utleniać.

          2) W im chłodniejszym miejscu trzymasz piwo, tym dłużej. Jest także zależność od ekstraktu początkowego, im wyższy tym mniej dłuższy czas leżakowania negatywnie wpłynie na smak piwa.

          3) W każdym przypadku ekstrakt słodowy jest o niebo lepszym rozwiązaniem niż cukier.
          Oczywiście jeśli mowa o opakowaniach z plastiku, bo jak w szkle to rok, dwa, w niektórych przypadkach dużo dłużej. Wyjątkiem jest piwo pszeniczne np, ono po dwóch tygodniach potrafi być w szczycie kariery, a potem traci na wartości.
          Last edited by jacekan; 2014-05-20, 18:40.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • markus383
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 39

            #6
            Bardzo mocno odświeżę temat, ale temat warzenia piwa wrócił jak bumerang i w tym tygodniu powinienem mieć garnek 25L. W związku z tym mam pytanie. Moze macie doświadczenie z warzeniem piwa z ekstraktów niechmielonych? Chciałbym, po otrzymaniu garnka, pobawić się i zrobić porter lub RISa z ciemnego ekstraktu. Chciałem zapytać czy wystarczy jedna puszka 1,7kg ekstraktu ciemnego z Wesa, czy moze potrzebuje jeszcze jasnego ekstraktu? Chciałbym otrzymać ok. 15l piwka. A moze podpowiecie mi jak postępować z jasnym ekstraktem w przypadku otrzymania takiej samej ilości piwa jasnego z dodatkiem ziół?
            Pozdrawiam,
            Mateusz

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #7
              Żeby dobić do 22*BLG / 15l musiałbyś użyć łącznie ze 4kg ekstraktów WESa.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • markus383
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 39

                #8
                Sporo tego wyjdzie
                Jednak pierwszą warkę spróbuję zatrzeć, tylko teraz muszę wybrać coś łatwego na pierwsze piwko

                Comment

                Przetwarzanie...
                X