Piwo straciło smak zyskało moc...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Matii
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 5

    Piwo straciło smak zyskało moc...

    Witam
    Zacierałem moje pierwsze piwo 4tygodnie temu, ważyłem z 5kilogramów słodu, ogólnie przed rozlewem miałem ok.17litrów piwa(sporo odparowało), blg15. Przed butelkowaniem dałem 6g glukozy na 1l.
    Pierwszą butelkę otworzyłem po 2tygodniach, byłem zachwycony, niestety po kolejnych 2tygodniach trochę jestem rozczarowany, piwo straciło swój świetny chmielowy smak, zyskało trochę mocy, czy dałem za dużo glukozy?
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    Glukoza do refermentacji nie ma wpływu na piwo, poza nagazowaniem. 4 tygodnie, 15 blg to trochę mało na ocenę piwa, smak jeszcze będzie się zmieniał. Jak jest przechowywane piwo (temp., nasłonecznienie). Jaki zasyp, jak zacierałeś, jak przebiegała fermentacja?
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #3
      No i czy za nadto nie napowietrzyłeś zacieru w czasie filtracji - to mogło ewentualnie wpłynąć na niestabilność smaku.
      Last edited by iron; 2014-05-19, 16:00.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Daj mu jeszcze ze 2-3 miesiące. Po 3-4 tygodniach to można pić jakieś 10-11.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Matii
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 5

          #5
          Przechowuję w piwnicy-czyli ogólnie ciemność, temperatura około 18st, słód pilzneński 4kg+1kg karmelowy jasny. Fermentacja burzliwa 8dni, cicha 7dni. Może jestem za bardzo niecierpliwy..
          Czy można za bardzo napowietrzyć zacier? Zacier mieszałem tak co 15min, żeby sprawdzić czy zadana temperatura nadal utrzymuje się w całym przekroju zacieru(po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączałem gaz).

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
            Przechowuję w piwnicy-czyli ogólnie ciemność, temperatura około 18st, słód pilzneński 4kg+1kg karmelowy jasny. Fermentacja burzliwa 8dni, cicha 7dni. Może jestem za bardzo niecierpliwy..
            Czy można za bardzo napowietrzyć zacier? Zacier mieszałem tak co 15min, żeby sprawdzić czy zadana temperatura nadal utrzymuje się w całym przekroju zacieru(po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączałem gaz).
            Chodzi o samą filtrację - jeśli przelewałeś do "kadzi filtracyjnej" czyli dwa wiaderka - wewnętrzne z dziurami na dnie - to na tym etapie powinno się unikać napowietrzenia. Jeśli masz filtrator z oplotu lub z miedzianych rurek, to ten problem napowietrzenia praktycznie nie istnieje.
            Last edited by iron; 2014-05-19, 20:33.
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
              ... po kolejnych 2tygodniach trochę jestem rozczarowany, piwo straciło swój świetny chmielowy smak...
              W zalewie nieistotnych informacji brakuje jedynej ważnej - jaki dałeś chmiel i jaki był plan chmielenia. Objaw, który opisałeś, może świadczyć o niedochmieleniu piwa. W trakcie jego dojrzewania zarówno goryczka, jak i aromat nieco słabną.

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.08
                • 6717

                #8
                Tu akurat się zgodzę - teraz doczytałem - piwo z 15 Blg musi być solidnie chmielone, zwłaszcza, że aromaty i smaki chmielowe z czasem nikną...
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • Matii
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.05
                  • 5

                  #9
                  Chmieliłem w następujący sposób:
                  Marynka granulat 25g 60minut
                  Lubelski granulat 20g 15minut
                  Ogólnie po fermentacji cichej otrzymałem około 17litrów piwa(sporo odparowało, a przy filtracji po chmieleniu też trochę się straciło, nastawa była 15litrów, wysładzanie 10l)

                  Dodam że na cichej mam drugą warkę, teraz zacierałem 5kg pilzneńskiego, 0,5kg karmelowego, i 0,5kg wiedeńskiego, zacieranie w 15l, wysładzanie 15l.
                  Marynka granulat 29g
                  Lubelski granulat 24g
                  Teraz zostało mi 19l piwa, mam nadzieję że ta warka będzie bogatsza w aromat goryczki i chmielu.
                  Proszę, napiszcie również co myślicie o tej drugiej nastawie.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    W zalewie nieistotnych informacji brakuje jedynej ważnej - jaki dałeś chmiel i jaki był plan chmielenia. Objaw, który opisałeś, może świadczyć o niedochmieleniu piwa. W trakcie jego dojrzewania zarówno goryczka, jak i aromat nieco słabną.
                    Ale nie po 4 tygodniach, a już na pewnie nie na tyle, aby byłoby to zauważalne dla kogoś z przeciętnymi kubkami smakowymi

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pomidor.


                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chmieliłem w następujący sposób:
                      Marynka granulat 25g 60minut
                      Lubelski granulat 20g 15minut
                      I tajemnica się wyjaśniła. Piwo jest niedochmielone. Nie znaczy to, że jest złe, tylko po prostu z upływem czasu te efekty "chmielowe" znikły, zamaskowane efektami słodowymi.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dodam że na cichej mam drugą warkę, teraz zacierałem 5kg pilzneńskiego, 0,5kg karmelowego, i 0,5kg wiedeńskiego, zacieranie w 15l, wysładzanie 15l.
                      Marynka granulat 29g
                      Lubelski granulat 24g
                      Teraz zostało mi 19l piwa, mam nadzieję że ta warka będzie bogatsza w aromat goryczki i chmielu.
                      Proszę, napiszcie również co myślicie o tej drugiej nastawie.
                      Myślę, że:
                      - niepotrzebnie żałujesz wody. Ja zacierałbym 20 itrami i wysładzał również 20 litrami. Z sześciu kilo słodu można zrobić nieco ponad 30 litrów dwunastki. Chyba, że gustujesz w mocnych, wtedy co innego.
                      - za mało chmielu. Piwo będzie głównie karmelowe, z mocną słodową podbudową (zależy jeszcze, jak zacerałeś).
                      - nie napisałeś nic o czasach chmielenia - zakładam, że tak samo jak w poprzednim. Otóż sypanie chmielu na aromat 15 minut przed końcem gotowania mija się z celem, bo znaczna część tego aromatu ulatnia się przed schłodzeniem brzeczki nastawnej. Najsilniejszy aromat daje chmielenie na zimno, a im dłużej się chmiel gotuje, tym mniej z niego zostaje aromatu. Lubelski na 15 minut to ani aromat, ani goryczka, po prostu strata chmielu. Możesz sypnąć ze 20 gramów Marynki na zimno, aromat z pewnością się wzmocni. Pytanie tylko, jaki ma sens mocny aromat chmielowy w piwie karmelowym.

                      Ogólnie w twoich informacjach brakuje:
                      - sposobu zacierania,
                      - planu chmielenia,
                      - rasy drożdży
                      Bez tego to można właściwie tylko pospekulować, co wyjdzie.
                      Last edited by Krzysiu; 2014-05-21, 10:40.

                      Comment

                      • Matii
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.05
                        • 5

                        #12
                        Proszę o poradę kolegę Krzysia, jak chmielić warkę(Lubelski, Marynka) ze słodów:5kg pilzneńskiego, 0,5kg karmelowego, i 0,5kg wiedeńskiego, stosując się do rady 20l wody do zacierania i 20l wody do wysładzania, taka dwunastka to dla mnie w sam raz(dodam że smakują mi piwa typu Raciborskie, Twierdzowe, Namysłów).

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pomidor.
                          Z pomidorami jeszcze nie warzyłem

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                          Proszę o poradę kolegę Krzysia
                          No na teoretykach-filozofach bym nie bazował Sorry Krzysztof, nie mogołem się oprzeć

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                          (dodam że smakują mi piwa typu Raciborskie, Twierdzowe, Namysłów).
                          To się popisałeś teraz

                          Comment

                          • iron
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.08
                            • 6717

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                            Proszę o poradę kolegę Krzysia, jak chmielić warkę(Lubelski, Marynka) ze słodów:5kg pilzneńskiego, 0,5kg karmelowego, i 0,5kg wiedeńskiego, stosując się do rady 20l wody do zacierania i 20l wody do wysładzania, taka dwunastka to dla mnie w sam raz(dodam że smakują mi piwa typu Raciborskie, Twierdzowe, Namysłów).
                            Nie proś, poczytaj sobie różne receptury w odpowiednich tematach.

                            A swoją drogą, po co ten lament o zanikłym chmielowym aromacie - chyba ci wyszedł ulepek, skoro nie przypomina Raciborskiego, czy Twierdzowego, bo one w smaku i aromacie z chmielem delikatnie mówiąc nic nie mają wspólnego...
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Matii Wyświetlenie odpowiedzi
                              dodam że smakują mi piwa typu Raciborskie, Twierdzowe, Namysłów).
                              Szczerze mówiąc, nie wiem, jak zrobić coś takiego jak Raciborskie. Ja raczej słabo chmielę, ale moje piwa przy nim to goryczkowy hardkor.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X