Pils z górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #1

    Pils z górnej fermentacji

    Czy warzenie pilsa na drożdżach górnej fermentacji ma sens? Nie mam warunków dla dolniaków a chciałbym uwarzyć coś w tym stylu.
    Piwo to moje paliwo :)
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #2
    Miałem napisać, że sensu nie ma. Tak samo jak robienie pilsa na dolniakach, gdy nie ma się lodówki. I wtedy przypomniało mi się, że moje ostatnie piwo robione na US-05 w temperaturach 22-24* smakuje niczym dolniak... A przynajmniej pierwsza sztuka próbowana po 3 tygodniach od zabutelkowania.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • sebek_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 148

      #3
      Podrzuć recepturę jeśli możesz to i ja spróbuję skoro tak
      Piwo to moje paliwo :)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #4
        W stopce masz linka do moich wypocin. Pragnę jednakowoż zauważyć, że może to być efekt mojej pierwszej infekcji

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Kup Danstar Nottinghamy i na nich zrób. Na samym pilsie i niezbyt kombinuj z chmieleniem, jedna porcja najlepiej FWH. Będzie dobrze
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • Orzech1988
            XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
            zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
            XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


            Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
            2020-01-15, 17:07
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • dadek
            Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
            dadek
            Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
            2025-01-10, 00:48
          • darekd
            Neulich, Original
            darekd
            Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

            Summer Ale
            4,9% alk.
            20 IBU

            Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

            https://neulich.de/bier/original/

            Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
            2024-12-14, 01:43
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...