Jakie chmiele dają nasilniejsze aromaty na zimno?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Jakie chmiele dają nasilniejsze aromaty na zimno?

    Jakie chmiele dają najsilniejsze i najtrwalsze aromaty na zimno? Chodzi mi głównie o amerykańce, ale jak ktoś ma dobre doświadczenia z innymi chmielami, to też nie pogardzę taką wiedzą.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Te, które zawierają najwięcej olejków, np. Citra, Amarillo, Centennial, Cascade, Mosaic.

    Idzie nowe. Krzysiu zaczął publicznie interesować się amerykańskim chmielem.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      E tam zaraz "nowe". Po prostu jest taka potrzeba chwili.

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        #4
        Małe zakażenie i potrzeba przykry zapach czyś stłamsić??

        Czytałem jakiś czas temu artykuł A. Sadownika. Tam chyba pisał że im więcej beta kwasów tym efekt jest trwalszy... ale nie pamiętam dokładnie jak będę miał chwilę w domu to sprawdzę i sprecyzuję.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Aby o czymś prowadzić dysputy najlepiej to znać na własnej skórze... proste i nie wymaga myślenia.
          Last edited by e-prezes; 2015-06-11, 18:39.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pytanie dodatkowe - jakie chmiele na zimno dają najefektywniejsze owocowe efekty, z wyłączeniem cytrusów?

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Z tych co używałem (posortowane od najintensywniejszego):
              Citra - bardzo intensywne tropiki (mango, melon, marakuja)
              Amarillo - bardzo intensywny aromat owoców tropikalnych z nutką grejfruta
              Simcoe - słodki owocowy, lekko ziołowy i kwiatowy
              Mosaic - dość słodki owocowy aromat, trochę kwiatowy
              Equanot, Smaragd - czerwone owoce (truskawka)
              Nelson Sauvin, Hallertau Blanc - winogrona, agrest
              Mandarina Bavaria - mandarynki
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Generalnie nic nowego, może poza Smaragdem, którego nie znałem.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X