Witam. Mógłby ktoś podpowiedzieć od jakiego stylu piwa zacząć warzenie ze słodów. Warunki i wiedzę mam (chyba) odpowiednią, więc nie musi być to piwo o najniższym stopniu trudności w procesie produkcji. Głównie chodzi o to żeby było w smaku dobre, żebym się nie zraził. Wiadomo każdy lubi coś innego- ale chyba istnieje styl obiektywnie lubiany przez większość. Dzięki za podpowiedzi.
Pierwsze piwo
Collapse
X
-
Zależy co lubisz, ja np. gustuję w jasnych dlatego zacząłem od lagera (no, ale nie sprawdziłem temperatury i mogłem wziąć ALE). Ogólnie zapoznaj się z serią "prawdziwe" od BA -
Z moich doświadczeń to powiem, że na początku lepiej wyszedł mi stout niż pale ale. Stout jest o tyle wdzieczny, że paloność slodów przykrywa z grubsza wszystkie inne aromaty, które mogą wynikać ze zbyt wysokiej temp. fermentacji lub DMS. A jak zrobisz American Stout, bogato chmielony amerykańcami, to już w ogóle powinna być bajkaComment
-
Kilka lat temu zaczynałem od stouta i wciąż jest to mój ulubiony styl. Nawet jak coś spaprasz to nic straconego i tak wypijesz...
Jeśli nie gustujesz w ciemnych zrób proste ale na Nothingham'ach. Na pierwszy raz i tak będzie OK. No chyba, że skwasisz.Comment
-
A taki off, ALE na East Kent Goldings i Fuggles może być mocno goryczkowe? Czy IBU będzie blisko lagerowskiego?Comment
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Na puszce czytamy, że mamy do czynienia z APA, ale trzeba byłoby dodać: Hazy APA.
Alk. 5,6% obj, ekstrat nie podany.
Chmielenie: Simcoe, Centennial, Citra.
Nie gustuję specjalnie w tego typu piwach od pewnego czasu, ale muszę przyznać, że w swojej kategorii jest dobre. Zapachy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-07, 16:45 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... - Loading...
- Koniec listy.
Comment