Pierwsze piwo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

Pierwsze piwo

Witam. Mógłby ktoś podpowiedzieć od jakiego stylu piwa zacząć warzenie ze słodów. Warunki i wiedzę mam (chyba) odpowiednią, więc nie musi być to piwo o najniższym stopniu trudności w procesie produkcji. Głównie chodzi o to żeby było w smaku dobre, żebym się nie zraził. Wiadomo każdy lubi coś innego- ale chyba istnieje styl obiektywnie lubiany przez większość. Dzięki za podpowiedzi.
  • Piwencjusz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 34

Zależy co lubisz, ja np. gustuję w jasnych dlatego zacząłem od lagera (no, ale nie sprawdziłem temperatury i mogłem wziąć ALE). Ogólnie zapoznaj się z serią "prawdziwe" od BA

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

Zrób jakieś amerykańskie i będziesz pan zadowolony
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

Z moich doświadczeń to powiem, że na początku lepiej wyszedł mi stout niż pale ale. Stout jest o tyle wdzieczny, że paloność slodów przykrywa z grubsza wszystkie inne aromaty, które mogą wynikać ze zbyt wysokiej temp. fermentacji lub DMS. A jak zrobisz American Stout, bogato chmielony amerykańcami, to już w ogóle powinna być bajka
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19292

Kilka lat temu zaczynałem od stouta i wciąż jest to mój ulubiony styl. Nawet jak coś spaprasz to nic straconego i tak wypijesz...
          Jeśli nie gustujesz w ciemnych zrób proste ale na Nothingham'ach. Na pierwszy raz i tak będzie OK. No chyba, że skwasisz.

Comment

• Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

A taki off, ALE na East Kent Goldings i Fuggles może być mocno goryczkowe? Czy IBU będzie blisko lagerowskiego?

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
              Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
              dadek
              Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
              2024-10-14, 01:47
            • Prusak
              Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
              Prusak
              Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
              2023-09-29, 18:10
            • dadek
              Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
              dadek
              Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
              Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
              2022-10-26, 22:37
            • Prusak
              Moon Lark, Glow
              Prusak
              Na puszce czytamy, że mamy do czynienia z APA, ale trzeba byłoby dodać: Hazy APA.
              Alk. 5,6% obj, ekstrat nie podany.
              Chmielenie: Simcoe, Centennial, Citra.
              Nie gustuję specjalnie w tego typu piwach od pewnego czasu, ale muszę przyznać, że w swojej kategorii jest dobre. Zapachy...
              2022-10-07, 16:45
            • Orzech1988
              XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
              Orzech1988
              Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
              zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
              XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
              2020-01-15, 17:07
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...