Pierwsze piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

    Pierwsze piwo

    Witam. Mógłby ktoś podpowiedzieć od jakiego stylu piwa zacząć warzenie ze słodów. Warunki i wiedzę mam (chyba) odpowiednią, więc nie musi być to piwo o najniższym stopniu trudności w procesie produkcji. Głównie chodzi o to żeby było w smaku dobre, żebym się nie zraził. Wiadomo każdy lubi coś innego- ale chyba istnieje styl obiektywnie lubiany przez większość. Dzięki za podpowiedzi.
  • Piwencjusz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 34

    #2
    Zależy co lubisz, ja np. gustuję w jasnych dlatego zacząłem od lagera (no, ale nie sprawdziłem temperatury i mogłem wziąć ALE). Ogólnie zapoznaj się z serią "prawdziwe" od BA

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Zrób jakieś amerykańskie i będziesz pan zadowolony
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        Z moich doświadczeń to powiem, że na początku lepiej wyszedł mi stout niż pale ale. Stout jest o tyle wdzieczny, że paloność slodów przykrywa z grubsza wszystkie inne aromaty, które mogą wynikać ze zbyt wysokiej temp. fermentacji lub DMS. A jak zrobisz American Stout, bogato chmielony amerykańcami, to już w ogóle powinna być bajka
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Kilka lat temu zaczynałem od stouta i wciąż jest to mój ulubiony styl. Nawet jak coś spaprasz to nic straconego i tak wypijesz...
          Jeśli nie gustujesz w ciemnych zrób proste ale na Nothingham'ach. Na pierwszy raz i tak będzie OK. No chyba, że skwasisz.

          Comment

          • Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

            #6
            A taki off, ALE na East Kent Goldings i Fuggles może być mocno goryczkowe? Czy IBU będzie blisko lagerowskiego?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X