IRA Pierwszy browar - wysokie blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #1

    IRA Pierwszy browar - wysokie blg

    Witam,
    Po długiej przerwie i dwóch srednio udanych próbach zacierania chcę opisać swoje pierwsze bardziej udane warzenie. Prosiłbym o konstruktywne komentarze co mógłbym poprawić.

    Zestaw zacier mistrz z gotowa mieszanka IRA.

    Do zacierania dalem 13 litrów wody przefiltrowanej.
    Podczas zacierania mialem problemy z utrzymaniem temperatury. Chciałem zacierać infuzyjnie dwutemperaturowo, wyszlo pomiędzy jedno a dwutemperaturowym.

    Najpierw 30 minut w temp. 65 spadające do 61 (kiedy osiagnelo 61 to z powrotem dogrzanie do 64).
    Nastepnie poprzez podgrzewanie i dolanie gorącej wody doszedłem do temperatury 71 stopni (kiedy temp spadla do 69 podgrzane do 70-71 i tak przez 40 minut.
    Po negatywnej próbie jodowej przytrzymalem jeszcze 10 minut w temp 73 stopni.
    Następnie dogrzalem do 78 stopni i do filtrowania.

    Po przefiltrowaniu zacieru, wysladzalem dolewając po 2 litry gorącej wody i filtrujac na bieżąco. Nastepna partia wody dopiero po przefiltrowaniu poprzedniej.

    Przestalem wysladzanie kiedy leciała partia 1 blg (niestety mierzone na gorąco)

    Chmielenie 2 fazowe. Najpierw na poczatek do gorącej wody 20g marynki, na ostatnie 10 minut 20g lubelskiego (chmielenie 60minut)
    W trakcie chmielenia dwukrotnie dolewałem po litrze wody.

    Efekt końcowy to "na oko" 16-17 litrów 15-15,5 blg w temp pokojowej na skalibrowanym cukromierzu.
    Boję się skażenia i dokładną ilość piwa podam dopiero po butelkowaniu.

    Drożdże Mangrove Jack British Ale zadane po 16 godzinach do brzeczki w temp. pokojowej bezposrednio do fermentatora. Drozdze wystartowaly po 18 godzinach i w chwili obecnej na górze jest widoczna spora piana.

    Wiem teraz ze dalem za mało wody do wysladzania. Balem się, żeby piwo nie wyszło wodniste i stwierdziłem, że nie chce ryzykować i zostawię za wysokie blg.

    Mam głównie następujące pytania:
    1) czy można po chmieleniu regulować blg woda? Nie ma to negatywnego wpływu na smak?
    2) czy nie zadalem za duzo/malo chmielu? Przy takim blg kusilo mnie czy nie dodać jeszcze chmielu i nie zrobić coś w rodzaju IPA. Stwierdziłem, ze na pierwszy raz nie będę ryzykować.

    Proszę o ustosunkowanie się do tej Warki. Po zlaniu myślałem o zebraniu gęstwy i nastawieniu Stouta, do którego mam juz zakupione składniki
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #2
    1) Pewnie, że mozesz dolac wode
    2)Co do chmielenia to wyjdzie Ci w górnych widełkach jakie ma ten styl czyli cos w zakresie 26-30, znając a-k chmielu jesteś wstanie obliczyć bez problemu twoje EBU

    Comment

    • seca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 25

      #3
      Dziękuję za informacje.
      Podczas fermentacji burzliwej dolalem troche ponad 2 litry przegotowanej i schlodzonej wody

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
        dadek
        Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
        2024-10-17, 00:22
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 04:20
      • dadek
        Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 03:06
      • dadek
        Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
        dadek
        Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
        2022-11-07, 01:04
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...