Witam,
Po długiej przerwie i dwóch srednio udanych próbach zacierania chcę opisać swoje pierwsze bardziej udane warzenie. Prosiłbym o konstruktywne komentarze co mógłbym poprawić.
Zestaw zacier mistrz z gotowa mieszanka IRA.
Do zacierania dalem 13 litrów wody przefiltrowanej.
Podczas zacierania mialem problemy z utrzymaniem temperatury. Chciałem zacierać infuzyjnie dwutemperaturowo, wyszlo pomiędzy jedno a dwutemperaturowym.
Najpierw 30 minut w temp. 65 spadające do 61 (kiedy osiagnelo 61 to z powrotem dogrzanie do 64).
Nastepnie poprzez podgrzewanie i dolanie gorącej wody doszedłem do temperatury 71 stopni (kiedy temp spadla do 69 podgrzane do 70-71 i tak przez 40 minut.
Po negatywnej próbie jodowej przytrzymalem jeszcze 10 minut w temp 73 stopni.
Następnie dogrzalem do 78 stopni i do filtrowania.
Po przefiltrowaniu zacieru, wysladzalem dolewając po 2 litry gorącej wody i filtrujac na bieżąco. Nastepna partia wody dopiero po przefiltrowaniu poprzedniej.
Przestalem wysladzanie kiedy leciała partia 1 blg (niestety mierzone na gorąco)
Chmielenie 2 fazowe. Najpierw na poczatek do gorącej wody 20g marynki, na ostatnie 10 minut 20g lubelskiego (chmielenie 60minut)
W trakcie chmielenia dwukrotnie dolewałem po litrze wody.
Efekt końcowy to "na oko" 16-17 litrów 15-15,5 blg w temp pokojowej na skalibrowanym cukromierzu.
Boję się skażenia i dokładną ilość piwa podam dopiero po butelkowaniu.
Drożdże Mangrove Jack British Ale zadane po 16 godzinach do brzeczki w temp. pokojowej bezposrednio do fermentatora. Drozdze wystartowaly po 18 godzinach i w chwili obecnej na górze jest widoczna spora piana.
Wiem teraz ze dalem za mało wody do wysladzania. Balem się, żeby piwo nie wyszło wodniste i stwierdziłem, że nie chce ryzykować i zostawię za wysokie blg.
Mam głównie następujące pytania:
1) czy można po chmieleniu regulować blg woda? Nie ma to negatywnego wpływu na smak?
2) czy nie zadalem za duzo/malo chmielu? Przy takim blg kusilo mnie czy nie dodać jeszcze chmielu i nie zrobić coś w rodzaju IPA. Stwierdziłem, ze na pierwszy raz nie będę ryzykować.
Proszę o ustosunkowanie się do tej Warki. Po zlaniu myślałem o zebraniu gęstwy i nastawieniu Stouta, do którego mam juz zakupione składniki
Po długiej przerwie i dwóch srednio udanych próbach zacierania chcę opisać swoje pierwsze bardziej udane warzenie. Prosiłbym o konstruktywne komentarze co mógłbym poprawić.
Zestaw zacier mistrz z gotowa mieszanka IRA.
Do zacierania dalem 13 litrów wody przefiltrowanej.
Podczas zacierania mialem problemy z utrzymaniem temperatury. Chciałem zacierać infuzyjnie dwutemperaturowo, wyszlo pomiędzy jedno a dwutemperaturowym.
Najpierw 30 minut w temp. 65 spadające do 61 (kiedy osiagnelo 61 to z powrotem dogrzanie do 64).
Nastepnie poprzez podgrzewanie i dolanie gorącej wody doszedłem do temperatury 71 stopni (kiedy temp spadla do 69 podgrzane do 70-71 i tak przez 40 minut.
Po negatywnej próbie jodowej przytrzymalem jeszcze 10 minut w temp 73 stopni.
Następnie dogrzalem do 78 stopni i do filtrowania.
Po przefiltrowaniu zacieru, wysladzalem dolewając po 2 litry gorącej wody i filtrujac na bieżąco. Nastepna partia wody dopiero po przefiltrowaniu poprzedniej.
Przestalem wysladzanie kiedy leciała partia 1 blg (niestety mierzone na gorąco)
Chmielenie 2 fazowe. Najpierw na poczatek do gorącej wody 20g marynki, na ostatnie 10 minut 20g lubelskiego (chmielenie 60minut)
W trakcie chmielenia dwukrotnie dolewałem po litrze wody.
Efekt końcowy to "na oko" 16-17 litrów 15-15,5 blg w temp pokojowej na skalibrowanym cukromierzu.
Boję się skażenia i dokładną ilość piwa podam dopiero po butelkowaniu.
Drożdże Mangrove Jack British Ale zadane po 16 godzinach do brzeczki w temp. pokojowej bezposrednio do fermentatora. Drozdze wystartowaly po 18 godzinach i w chwili obecnej na górze jest widoczna spora piana.
Wiem teraz ze dalem za mało wody do wysladzania. Balem się, żeby piwo nie wyszło wodniste i stwierdziłem, że nie chce ryzykować i zostawię za wysokie blg.
Mam głównie następujące pytania:
1) czy można po chmieleniu regulować blg woda? Nie ma to negatywnego wpływu na smak?
2) czy nie zadalem za duzo/malo chmielu? Przy takim blg kusilo mnie czy nie dodać jeszcze chmielu i nie zrobić coś w rodzaju IPA. Stwierdziłem, ze na pierwszy raz nie będę ryzykować.
Proszę o ustosunkowanie się do tej Warki. Po zlaniu myślałem o zebraniu gęstwy i nastawieniu Stouta, do którego mam juz zakupione składniki
Comment