IRA Pierwszy browar - wysokie blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    IRA Pierwszy browar - wysokie blg

    Witam,
    Po długiej przerwie i dwóch srednio udanych próbach zacierania chcę opisać swoje pierwsze bardziej udane warzenie. Prosiłbym o konstruktywne komentarze co mógłbym poprawić.

    Zestaw zacier mistrz z gotowa mieszanka IRA.

    Do zacierania dalem 13 litrów wody przefiltrowanej.
    Podczas zacierania mialem problemy z utrzymaniem temperatury. Chciałem zacierać infuzyjnie dwutemperaturowo, wyszlo pomiędzy jedno a dwutemperaturowym.

    Najpierw 30 minut w temp. 65 spadające do 61 (kiedy osiagnelo 61 to z powrotem dogrzanie do 64).
    Nastepnie poprzez podgrzewanie i dolanie gorącej wody doszedłem do temperatury 71 stopni (kiedy temp spadla do 69 podgrzane do 70-71 i tak przez 40 minut.
    Po negatywnej próbie jodowej przytrzymalem jeszcze 10 minut w temp 73 stopni.
    Następnie dogrzalem do 78 stopni i do filtrowania.

    Po przefiltrowaniu zacieru, wysladzalem dolewając po 2 litry gorącej wody i filtrujac na bieżąco. Nastepna partia wody dopiero po przefiltrowaniu poprzedniej.

    Przestalem wysladzanie kiedy leciała partia 1 blg (niestety mierzone na gorąco)

    Chmielenie 2 fazowe. Najpierw na poczatek do gorącej wody 20g marynki, na ostatnie 10 minut 20g lubelskiego (chmielenie 60minut)
    W trakcie chmielenia dwukrotnie dolewałem po litrze wody.

    Efekt końcowy to "na oko" 16-17 litrów 15-15,5 blg w temp pokojowej na skalibrowanym cukromierzu.
    Boję się skażenia i dokładną ilość piwa podam dopiero po butelkowaniu.

    Drożdże Mangrove Jack British Ale zadane po 16 godzinach do brzeczki w temp. pokojowej bezposrednio do fermentatora. Drozdze wystartowaly po 18 godzinach i w chwili obecnej na górze jest widoczna spora piana.

    Wiem teraz ze dalem za mało wody do wysladzania. Balem się, żeby piwo nie wyszło wodniste i stwierdziłem, że nie chce ryzykować i zostawię za wysokie blg.

    Mam głównie następujące pytania:
    1) czy można po chmieleniu regulować blg woda? Nie ma to negatywnego wpływu na smak?
    2) czy nie zadalem za duzo/malo chmielu? Przy takim blg kusilo mnie czy nie dodać jeszcze chmielu i nie zrobić coś w rodzaju IPA. Stwierdziłem, ze na pierwszy raz nie będę ryzykować.

    Proszę o ustosunkowanie się do tej Warki. Po zlaniu myślałem o zebraniu gęstwy i nastawieniu Stouta, do którego mam juz zakupione składniki
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #2
    1) Pewnie, że mozesz dolac wode
    2)Co do chmielenia to wyjdzie Ci w górnych widełkach jakie ma ten styl czyli cos w zakresie 26-30, znając a-k chmielu jesteś wstanie obliczyć bez problemu twoje EBU

    Comment

    • seca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 25

      #3
      Dziękuję za informacje.
      Podczas fermentacji burzliwej dolalem troche ponad 2 litry przegotowanej i schlodzonej wody

      Comment

      Przetwarzanie...
      X