Pierwsze piwo z ekstraktów słodowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mk77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 9

    Pierwsze piwo z ekstraktów słodowych

    Mam za sobą jakieś 4-5 warek z brew kitów. Ostatnia warka jakieś 3 lata temu i chciałbym powrócić do warzenia piwa.
    Nie chcę wracać do brew kitów i chciał bym wskoczyć oczko wyżej czyli ekstrakty słodowe i samodzielne chmielenie.
    Podpowiedzcie jakie najlepiej ekstrakty kupić i jaki chmiel i jak go dozować aby zrobić piwo w stylu IPA. Nie ukrywam że bardzo posmakował mi atak chmielu z Pinty i chciał bym celować w tego typu smaki. Oczywiście nie chodzi mi o skopiowanie piwa tylko o dobre aromaty cytrusowe i duża goryczka.
    Byłbym wdzięczny gdybyście podali jakich ekstraktów słodowych użyć oraz jaki chmiel.
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #2
    Co do ekstraktu wspieraj wolsztyńskie produkty WES


    Atak chmielu z Pinty chmielone amerykańskimi chmielami: citra, amarillo, mosaic i cascade. Pewnie pierwsze 3 odmany chmielu byly dawane na aromat i goryczke, a cascade na sam aromat tak zeby wyszło prawie 60 EBU
    Last edited by anteks; 2014-05-31, 21:25.

    Comment

    • mk77
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 9

      #3
      Można jakoś to policzyć ile chmielu aby trafić w odpowiednią goryczkę ? czy tylko metoda prób i błędów ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          PPPP godny polecenia

          Comment

          Przetwarzanie...
          X