Problem z drożdżami

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brooda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 8

    #1

    Problem z drożdżami

    Mam taki problem. Robię hefeweizena 12Blg z ekstraktów. Burzliwa ruszyła po 12 godzinach, było fajnie, ale po dwóch dobach była zimna noc i temperatura spadła z 21 do 16 stopni (na fermentorze). Fermentacja przygasła, wydziela się mniej dwutlenku węgla, a sporo drożdży opadło. Teraz jest tam ciepło. Czy da się coś z tym zrobić?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Drożdże to zapewne WB06, moje to w 15 szalały. Po 2 dniach to zapewne większość przejadły i dlatego zrobiły się spokojniejsze. Poczekaj ze 2-3 dni, zmierz blg i ewentualnie zabutelkuj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Drożdże to zapewne WB06, moje to w 15 szalały. Po 2 dniach to zapewne większość przejadły i dlatego zrobiły się spokojniejsze. Poczekaj ze 2-3 dni, zmierz blg i ewentualnie zabutelkuj
      Dokładnie popieram kolegę Andrzeja
      Jeżeli chodzi o wb-06 to sam producent zapewnia, że tak niskie temperatury nie zaszkodzą drożdżom fermentis podaje prace w zakresie 12-25C optymalny zakres 18-24 więc nie masz czym się przejmować

      Comment

      • brooda
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 8

        #4
        Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zlewać na cichą? Bez cichej nie będzie granatów?
        Czy samo wyprażenie butelek w piekarniku to dobry pomysł?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Pszeniczne nie ma być klarowne, jak przestanie fermentować lej w butelki
          Moim zdaniem wyprażanie to przesada, wystarczy przepłukanie clo2 lub piro
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • p-malolepszy
            Problem ze starterem z drożdżami Kveik
            p-malolepszy
            Cześć,

            potrzebuję pilnej pomocy. Zamierzam uwarzyć za dwa dni piwo na drożdżach Fermentum Mobile Kveik.

            Piwo będzie warzone z zestawu surowców, w instrukcji zalecano zrobić starter, co też przed chwilą zrobiłem.

            Problem polega na tym, że w momencie...
            2017-01-09, 20:40
          • HaJni
            Problem z wymianą
            HaJni
            Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
            2020-10-14, 17:40
          • e-prezes
            Problem z wyświetlaniem strony b.biz
            e-prezes
            Odkąd zmieniłem lapka na nowszego myślałem, że to nie wróci... Na XP mogło się zdarzyć, ale teraz jest podobnie na Win10. B.biz wyświetla się jako niezabezpieczona WWW i tak się odpalała cały czas - z ostrzeżeniem, ale ostatnio i na smarcie i na lapku nie idzie odpalić. Pomogło wyczyszczenie...
            2020-07-21, 21:39
          • krzysztoft
            Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
            krzysztoft
            Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
            2019-06-07, 18:52
          • Javox
            Stewart, First World Problem
            Javox
            Belgijska IPA ze Szkocji. Alko 6,2% i 80 IBU

            Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
            Barwa - bursztyn ciemny.
            Gaz - średni.
            Lacing - sporo, białe szkło po całości.
            Aromat - cytrusy cięższe, słodkawe, lekka ziołowość.
            Smak - słodkawe...
            2018-11-24, 22:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...