Mam taki problem. Robię hefeweizena 12Blg z ekstraktów. Burzliwa ruszyła po 12 godzinach, było fajnie, ale po dwóch dobach była zimna noc i temperatura spadła z 21 do 16 stopni (na fermentorze). Fermentacja przygasła, wydziela się mniej dwutlenku węgla, a sporo drożdży opadło. Teraz jest tam ciepło. Czy da się coś z tym zrobić?
Problem z drożdżami
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
potrzebuję pilnej pomocy. Zamierzam uwarzyć za dwa dni piwo na drożdżach Fermentum Mobile Kveik.
Piwo będzie warzone z zestawu surowców, w instrukcji zalecano zrobić starter, co też przed chwilą zrobiłem.
Problem polega na tym, że w momencie...-
Channel: Kołyska piwowarska
2017-01-09, 20:40 -
-
Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Odkąd zmieniłem lapka na nowszego myślałem, że to nie wróci... Na XP mogło się zdarzyć, ale teraz jest podobnie na Win10. B.biz wyświetla się jako niezabezpieczona WWW i tak się odpalała cały czas - z ostrzeżeniem, ale ostatnio i na smarcie i na lapku nie idzie odpalić. Pomogło wyczyszczenie...
-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Belgijska IPA ze Szkocji. Alko 6,2% i 80 IBU
Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
Barwa - bursztyn ciemny.
Gaz - średni.
Lacing - sporo, białe szkło po całości.
Aromat - cytrusy cięższe, słodkawe, lekka ziołowość.
Smak - słodkawe...-
Channel: Szkocja
2018-11-24, 22:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment