Mam taki problem. Robię hefeweizena 12Blg z ekstraktów. Burzliwa ruszyła po 12 godzinach, było fajnie, ale po dwóch dobach była zimna noc i temperatura spadła z 21 do 16 stopni (na fermentorze). Fermentacja przygasła, wydziela się mniej dwutlenku węgla, a sporo drożdży opadło. Teraz jest tam ciepło. Czy da się coś z tym zrobić?
Problem z drożdżami
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziDrożdże to zapewne WB06, moje to w 15 szalały. Po 2 dniach to zapewne większość przejadły i dlatego zrobiły się spokojniejsze. Poczekaj ze 2-3 dni, zmierz blg i ewentualnie zabutelkuj
Jeżeli chodzi o wb-06 to sam producent zapewnia, że tak niskie temperatury nie zaszkodzą drożdżom fermentis podaje prace w zakresie 12-25C optymalny zakres 18-24 więc nie masz czym się przejmować
Comment
-
Comment