zestaw na pół - drożdże całe?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Galangal
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 9

    zestaw na pół - drożdże całe?

    Przygotowuję się właśnie do swojej pierwszej warki (BA stout z ekstraktów). Ponieważ nie mam warunków do warzenie 20 litrów a dodatkowo boję się też debiutanckiej wpadki, postanowiłem zestaw z BA rozdzielić na dwie warki po 10 l. Wszystkie składniki dzielę zatem na pół --- ale co z drożdżami? Czy lepiej wsypać tylko pół saszetki, a resztę schować do lodówki i wykorzystać w drugiej warce z tych samych ekstraktów czy lepiej jednak zadać całą saszetkę, a do drugiej warki użyć zebranej gęstwy? Czy dwa razy większa ilość drożdży na 10 litrów może coś zepsuć? Podejrzewam, że nie, co najwyżej burzliwa fermentacja przebiegnie szybciej, ale wolę się upewnić.

    Ponadto, jeśli pierwsza warka wyjdzie dobrze i brzeczka odpowiednio nisko odfermentuje (tzn. nie zatrzyma się na 4-5 Blg), chciałbym z drugiej połowy zestawu zrobić milk stouta. Czy wystarczy po prostu dodać jakieś 120 g laktozy na koniec chmielenia? Wydaje mi się, że to powinno wystarczyć.

    Będę wdzięczny za porady.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Jeśli nie boisz się zbierania gęstwy to pomysł jest dobry. Natomiast jeśli nie masz co do tego pewności to lepiej podzielić drożdże również na pół.

    120 g laktozy na 10 litrów to chyba jednak ciut za mało. Choć pewnie to kwestia preferencji.

    Comment

    • TeDy_beer
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.06
      • 283

      #3
      Gdzieś całkiem nie dawno czytałem, że zbyt duża ilość drożdży może powodować nieciekawe smaki w piwie, pytanie czy cała saszetka na 10 L to dużo. Ja Standardowo robię tak, że przy ~20L warkach saszetki dzielę zawsze na pół, robię starter i zawsze wszystko wychodzi dobrze.
      AMEN i :stout:
      Browar Domowy Małe Ale
      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

      Comment

      Przetwarzanie...
      X