Pierwsze zacieranie - AIPA prośba o ocenę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mk77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 9

    Pierwsze zacieranie - AIPA prośba o ocenę

    Mam zamiar zrobić pierwszą warkę z zacieraniem. Sprzęt już prawie mam cały, czas na przepis.
    Zaplanowałem sobie American IPA z amerykańskimi chmielami. Ma być dużo aromatu i goryczki.
    A oto skład

    Słody
    - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 5 kg
    - Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg
    - Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,2 kg

    Chmiele (granulat)
    - Mosaic - 30 g - 60 min
    - Palisade - 30 g - 30 min
    - Amarillo - 20 g - 15 min
    - Cascade - 20 g - 10 min

    - Amarillo - 20 g - na zimno

    Drożdże
    - Safale US-05D

    Zacieranie:
    - 67 stopni - przez 40 min
    - 72 stopnie - przez 20 min
    - 77 stopni - na koniec (mash out)

    Planuję z tego otrzymać 20 litrów o około 16Blg i IBU 75.
    Coś zmienić ? proszę o ocenę tego zestawu.
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    Ja bym przerwę maltozową ustalił na 65 C i w zależności czy wolisz piwo bardziej wytrawnę czy pełniejsze dodał 10 min do jednej z dwóch głównych przerw. Przy takiej ilości słodów powinno ci wyjść 20 litrów 18 blg. Dorzuciłbym również o jakieś 30 gramów więcej na cichą.
    Będzie dobrze.

    Comment

    • mk77
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 9

      #3
      Ok, to przerwa w 65 *C i przez 50min.
      Tak się zastanawiam czy nie dorzucić jeszcze kilograma monachijskiego i zrobić 25 litrów.
      Na cichą mogę wrzucić
      - Amarillo - 30 g
      - Cascade - 30 g

      Comment

      • BizMar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 23

        #4
        Ostatnio robilem podobne piwo to wyszlo mi z 6,5 kg slodow 32 litry 16 Blg to tak informacyjnie ,bo sam jestem początkujący i oczekuję na pierwszą degustację swoich wyrobów.
        www.fotopobudka.pl

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Wow, z jakiej słodowni taka wydajność słodów?

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Ja bym nie zmieniał, tylko wydłużył do godziny wszak to ale i potem 72 stopnie te 20 minut.

            Comment

            • BizMar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 23

              #7
              Hmm nie wiem jaka slodownia na Twoj browar kupuje.Wyszlo by wiecej ale juz miejsca w garze nie mialem i w kibel poszedl z litr a fermentor pelny,obserwuje czy nie wywali przez rurkeNo i jedna przerwa w 68 st moze dlatego wyzsze Blg.
              www.fotopobudka.pl

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Dla swego domowego browarku kupuje sam z różnych słodowni. Kolego pytam, która słodownia produkuje tak wspaniałe słody by zacząć je kupować. Chciałbym także z 6,5 kg słodów uzyskiwać 32-33 litry brzeczki o gęstości 16blg.
                Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2014-08-12, 20:11.

                Comment

                • BizMar
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 23

                  #9
                  Dowiem sie jak bede w domu jaka slodownia to Ci podam.
                  www.fotopobudka.pl

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #10
                    Dowiem się z jakiej słodowni te cudne słody pochodzą? Może choć parę wskazówek dotyczących zacierania dającego tak fantastyczna wydajność?

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #11
                      Napisał kolega że poda jak będzie w domu
                      ps masz sprawną wagę lub spławik?
                      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-08-18, 14:00.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • BizMar
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.07
                        • 23

                        #12
                        Panie kolego nie wiem z jakiej slodowni one pochodzą wszak nie jest zawarte takie info na etykiecie.Jedyne co wiem to:Pale ale - Belgia,Pilzneński- Niemcy,Crystal- Anglia.
                        Zakupione na twójbrowar.pl.
                        Temp zacierania 68 st/1h
                        Podgrzanie do 78 na 15 min.
                        Życzę sukcesów.
                        www.fotopobudka.pl

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BizMar Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ostatnio robilem podobne piwo to wyszlo mi z 6,5 kg slodow 32 litry 16 Blg to tak informacyjnie ,bo sam jestem początkujący i oczekuję na pierwszą degustację swoich wyrobów.
                          Nie ma takiej możliwości
                          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-08-18, 14:31.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mk77
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.02
                            • 9

                            #14
                            Mi z 7,2 kg wyszlo 22l i 17 BLG ale to pierwsze zacieranie. Tez mi sie wydaje za 32 l i 16 blg z 16kg to chyba cos nie tak

                            Comment

                            • BizMar
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.07
                              • 23

                              #15
                              Fakt jest 30 l brzeczki nie 32 nie mam skali na fermentorze.Nie wiem czy mozliwe czy nie.Nie zalezy mi tutaj aby podbijac sobie ekstrakt tak samo jak nie opowiadam wszystkim ze auto 3 litrowe pali w miescie 10 litrow.Napisalem jak wyszlo i tyel ,a że nie mam doświadczenia i porównania to nie jestem w stanie określić czy to dużo czy mało.Zrobię następną w takich proporcjach i porównam.Sądzę,że umiem odczytać pomiar i robię to przy 20st temp cieczy.Nikogo też nie będę przekonywał ,bo mi na tym poprostu nie zależyChyba,że trefny areometr ale teraz pokazuje 5 i myślę,,że to dobre wskazanie.
                              www.fotopobudka.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X