Mam zamiar zrobić pierwszą warkę z zacieraniem. Sprzęt już prawie mam cały, czas na przepis.
Zaplanowałem sobie American IPA z amerykańskimi chmielami. Ma być dużo aromatu i goryczki.
A oto skład
Słody
- Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 5 kg
- Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg
- Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,2 kg
Chmiele (granulat)
- Mosaic - 30 g - 60 min
- Palisade - 30 g - 30 min
- Amarillo - 20 g - 15 min
- Cascade - 20 g - 10 min
- Amarillo - 20 g - na zimno
Drożdże
- Safale US-05D
Zacieranie:
- 67 stopni - przez 40 min
- 72 stopnie - przez 20 min
- 77 stopni - na koniec (mash out)
Planuję z tego otrzymać 20 litrów o około 16Blg i IBU 75.
Coś zmienić ? proszę o ocenę tego zestawu.
Zaplanowałem sobie American IPA z amerykańskimi chmielami. Ma być dużo aromatu i goryczki.
A oto skład
Słody
- Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 5 kg
- Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg
- Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,2 kg
Chmiele (granulat)
- Mosaic - 30 g - 60 min
- Palisade - 30 g - 30 min
- Amarillo - 20 g - 15 min
- Cascade - 20 g - 10 min
- Amarillo - 20 g - na zimno
Drożdże
- Safale US-05D
Zacieranie:
- 67 stopni - przez 40 min
- 72 stopnie - przez 20 min
- 77 stopni - na koniec (mash out)
Planuję z tego otrzymać 20 litrów o około 16Blg i IBU 75.
Coś zmienić ? proszę o ocenę tego zestawu.
Comment