Brewkit StPeter's IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kocoreq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 40

    Brewkit StPeter's IPA

    Przymierzam się do drugiej warki z puchy (i ostatniej- pora na słody) i nie za bardzo do końca rozumiem instrukcję (angielski na bakier). Swoją drogą chyba w Polsce powinno się sprzedawać towary z polską instrukcją. Wracając do problemu instrukcję rozumiem tak: wlać podgrzane puchy, dodać 3,5 litra wrzątku, uzupełnić wodą do 19 litrów, dodać saszetkę chmielową i z drożdżami, 4-6 dni fermentacji i butelkowanie. I teraz pytanie: czy saszetkę z chmielem dodać do zimnej brzeczki? Ile dać cukru do refermentacji? Może lepiej pogotować ekstrakt z wodą i "hop sachet"? Drożdże to wiem już, że lepiej uwodnić.
    P.S. Właśnie kończy mi fermentacje brewkit Brewmaker English Export Bitter i mam pytanie, ile dać cukru na litr do refermentacji?
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #2
    Drożdże dajesz do wystudzonej brzeczki czyli okolo 25'C. Do refermentacji 6-8 gr na litr piwa.

    Comment

    • mariucha
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 13

      #3
      4g/0,5l.
      Last edited by mariucha; 2014-06-16, 12:04.

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        W po to podgrzewasz puchy (w ciepłej wodzie) i zalewasz kilkoma litrami gorącej wody, by wymieszać to bez problemu. W ciepłym po prostu łatwiej idzie.
        Drożdże to żywe organizmy, jak je wrzucisz do gorącej wody to zabijesz.
        Na Twoim miejscu potrzymał bym to piwo z 14 dni przez butelkowaniem. Fermentacja to proces złożony, nie ma co się spieszyć i drożdży poganiać.
        Czekając na butelkowanie, polecam Ci poczytać trochę tematów z piaskownicy piwowarskiej, życie stanie się znacznie prostsze.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • kocoreq
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 40

          #5
          Czytam cały czas, jednak nigdzie jak do tej pory nie spotkałem się z "hop sachet". Drożdże to wiem jak zadać, nie wiem tylko co z tą saszetką z chmielem/ ekstraktem chmielowym? Do zimnej, do gorącej, a może pogotować trochę?

          Comment

          • Kazimierz_W
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼🍼
            • 2009.05
            • 689

            #6
            Rozcieńczasz wodą (polecam ze słuchawki prysznicowej, od razu napowietrzysz brzeczkę), dodajesz saszetkę chmielową, mieszasz, rozsypujesz drożdże na całej powierzchni, przykrywasz i wracasz za 14 dni.
            Raz możesz nawet podnieść przykrywkę po dwu dniach by sprawdzić obecność piany i zapach.
            Im mniej grzebiesz, kombinujesz i wnikasz za bardzo tym lepiej dla Twojego piwa.
            Zobacz w moich opisach warzenia, tam w wielu miejscach pojawia się brew-kit, nawet ten sam nad którym tak się głowisz. Mi wyszło znakomite
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

            Comment

            Przetwarzanie...
            X