Chmielenie APA - czy nie za dużo tego dobrego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #1

    Chmielenie APA - czy nie za dużo tego dobrego?

    Witam,

    planuję zrobić kolejne APA, ale tym razem z trochę większą ilością odmian chmielu. Mam po 30 g. Wakatu, Sorachi Ace i Kazbeka i 100 g. Cascade. Z pewnych przyczyn chcę użyć każdego z tych chmieli (i tylko tych); ma być raczej goryczkowo.


    Myślałem o takim chmieleniu (granulat luzem):
    - Wakatu (6,9%) 20 g: 60 min

    - Sorachi Ace (12,4%) 15 g.: 45 min

    - Wakatu (6,9%) 10 g: 10 min

    - Kazbek (3,4%) 10 g.: 10 min

    - Cascade (7,2%) 15 g: 5 min

    - Kazbek (3,4%) 10 g.: 5 min

    - Kazbek (3,4%) 10 g.: 0 min

    - Cascade (7,2%) 15 g: -10 min

    (brzeczka będzie chłodzona w wannie, stąd lekkie przesunięcie czasów chmielenia)

    chmielenie na zimno: (granulat luzem)
    - Sorachi Ace 15 g.: 4 dni
    - Cascade 40 g: 4 dni



    Czy takie chmielenie wygląda w miarę sensownie?


    Warzone będzie z ekstraktów słodowych WES (2x1,7 kg + 1x0,5 kg) plus 0,45 kg słodu karmelowego w ramach „mini mash” – BLG przewiduję 12-13 Blg. Drożdże Safale US-05.


    Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
  • Radek70
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.04
    • 116

    #2
    Soraci na zimnej dałbym też 40gr.Fajnie też dać 40gr,Citry jak masz.jezeli mówimy o 20litrach brzeczki

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      Dzięki za odpowiedź, ale tak jak pisałem po pierwsze chciałem użyć tylko tych chmieli, które miałem, a po drugie Sorachi miałem tylko 30 g.

      Ostatecznie nachmieliłem trochę inaczej:
      - Sorachi Ace (12,4%) 20 g.: 60 min
      - Sorachi Ace (12,4%) 10 g.: 40 min
      - Cascade (7,2%) 30 g: 10 min
      - Kazbek (3,4%) 15 g.: 5 min
      - Kazbek (3,4%) 15 g.: -5 min

      Na zimno pójdzie 30g. Wakatu i 40 g. Cascade (brzeczka 20 l.)
      Ostatnia zmiana dokonana przez ksieciuniu; 2014-06-20, 12:31.

      Comment

      • Radek70
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.04
        • 116

        #4
        ok.ciekawe,ciekawe...Mysle że będzie smaczne...

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Holanďan, Kazbek Ale 11
          darekd
          Nowy browar w Środkowych Czechach, którego właścicielem jest Holender i stąd nazwa. Więcej w relacji tutaj:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-holandan

          Ekstr. 11%
          Alk. 4,5%
          IBU...
          2023-11-26, 21:31
        • Prusak
          Perła, American IPA
          Prusak
          Parametry:
          E: 14, 9 % wag.
          A: 6,2& obj.
          Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
          Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
          2025-01-04, 22:00
        • darekd
          Störtebeker, Nordisch-Hell
          darekd
          Znany browar (dawniej Stralsunder) ze Stralsundu z Meklemburgii-Pomorza Przedniego

          Ekstr. 10,7%
          Alk 4,6%

          Ciekawy zestaw chmielowy, m.in ze stosunkowo nowymi krzyżówkami niemieckimi - Ariana, Cascade, Select i Akoya

          https://www.stoertebeker.com/nordisch-h...
          2024-08-13, 22:05
        • dadek
          Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
          dadek
          Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
          Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
          2023-11-03, 00:29
        • darekd
          Dobruška, Rampušák Kazbek Lager
          darekd
          Znany rzemieślniczy browar z Dobruszki warzy sezonowo różne, to uwarzył i to

          12,9% ekstr.
          5,2% alk.

          Chmiel - Kazbek

          Aromat - chmielowa korzenność, lekka ziołowość. Drożdże i delikatny chleb
          Piana - wysoka, zwarta, trwałą, zostaje na...
          2021-10-01, 22:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...