Dolna fermentacja i start drożdży

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mentosik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 22

Dolna fermentacja i start drożdży

Witam

Przedwczoraj robiłem pierwszego dolniaka - marcowe. Wyszło 12blg, schłodziłem do 24stopni. Kilka godzin wcześniej wziąłem pół szklanki filtratu i dosypałem do niego drożdże Brewferm Lager 12 g. Tak, żeby jako taki starter zrobić. Starter miał 24 stopnie. przez jakieś 3h ładnie w szklance napuchło, papka się zrobiła.

Starter ten zadałem do brzeczki i zostawiłem fermentor na 24 żeby zaczęły drożdże bulgotać i miałem zamiar dopiero wtedy przenieść wiadro do lodówki - 12 stopni. Po 12h zero piany, zero fermentacji. Więc znowu pomieszałem żeby napowietrzyć. Po następnych 12h coś się tam pojawiło na górze - taka pianka ale na 1mm grubości. Inaczej niż przy górnej fermentacji. Bulgotać nie zaczęło. Wstawiłem wiadro do lodówki mając nadzieję, że jeszcze ruszy bo nie chciałem za długo zostawiać dolniaka w wysokich temperaturach.

Drodzy forumowicze, czy coś źle zrobiłem? Da się to jeszcze odratować czy nie? A może tak zawsze to ma wyglądać przy dolnej fermentacji ?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Jest piana, jest fermentacja
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• mentosik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 22

Pianka już trochę większa. Wyrażna warstwa, ale dalej poniżej centymetra. I taka zupelnie inna niż w przypadku górnej fermentacji. Kolor rozumiem, drożdże idą na dół nie na górę. Popołudniu zamieszczę zdjęcie

Comment

• mentosik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.09
        • 22

Piana coraz mocniejsza. Teraz przypomina pianę drożdżową. Zostawie na 2 tygodnie, sprawdzę bld i zobaczymy

Comment

• mariucha
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 13

Drożdże dolnej fermentacji skupiają sie bardziej na dole fermentora, owszem część wypłynie na wierzch, ale nie ma co porównywać fermentacji górnej i dolnej.

Comment

• mentosik
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.09
            • 22

Aktualnie piana jest całkiem fajna. Nie jest wprawdzie tak mocna jak przy górnej fermentacji, ale są plamy brązowe. Nie wiem czy bąbelkuje bo nie często otwieram lodówkę ale zakładam, że tak - no siły nie ma żeby było inaczej

Mam jezzcze jedno pytanie : temperaturę w lodówce miałem trochę za wysoką i termometr na fermentorze wskazywał 14 stopni. Podręciłem moc chłodzenia i chyba trochę za bardzo bo spadło do 3 stopni Taka sytuacja trwała może przez 1 dzień, teraz już wiem na jaką moc ustawić żeby było te 11-12 stopni. Mam nadzieję, że drożdżą nic sie nie stało? Zbyt niska temperatura mogła trochę uśpić ich pracę ale po podgrzaniu wszystko powinno być ok ?

Comment

• mentosik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.09
              • 22

Witam

Potrzebuję jeszcze jednej rady. Sprawdziłem dziś BLG. Zeszło z 12 do 7. Piany po fermentacji już nie ma. Co robić? Dokupić paczkę drożdży i dodać czy czekać jeszcze tydzień? Temperatura fermentacji 12 stopni.

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

Drożdże od pracy nie giną. Albo jest im za zimno albo skopałeś zacieranie

Comment

• mentosik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.09
                  • 22

Co to znaczy skopałeś zacieranie? Trzymałem temperatury i czas.

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

W opisie drożdży jest
                    Temperatura fermentacji: 12-15°C
                    możesz podwyższyć u siebie?

Comment

• mentosik
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.09
                      • 22

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem, teraz jest 11. podwyższe do 15 i poczekam kilka dni.

Comment

• mentosik
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.09
                        • 22

Zamówiłem drugą paczuszkę tych drożdży. Dosypałem do wiadra i po kilka dniach nic, ciągle o kilka blg za dużo. Przed wylewaniem w porcelanę skosztowałem, nawet nawet Szkoda...

Nie zniechęcony porażką wczoraj zatarłem monachijskie. Żeby nie mieć problemów z fermentacją kupiłem płynne drożdże Wyeast XL 2278. Rano saszetka zmiażdżona, mocno trząsana i pozostawiona na kilka godzin. Po jakiś 6h saszetka w ogóle nie zrobiła się napuchnięta. Ale i tak dodałem do warki o temperaturze 23C.

Zostawiłem tak na jakieś 15h i nic, nic się nie dzieje... znowu...

Zamówiłem już nowe drożdże suche ( MauriBrew LAGER - Y497 i Saflager W34/70). Dojdą pewnie we wtorek. Poczekać z warką na drożdże czy zaszczepić drożdżami górnej fermentacji i liczyć, że coś z tego wyjdzie? Na stanie mam t58, s04 i s33.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Po jakiego grzyba wylałeś piwo, skoro było dobre? W jakiej temperaturze mierzyłeś jego blg końcowe? Skalibrowałeś ballingometr?
                          Zresztą, nawet jeśli miało 7 blg było by to sympatyczne piwko niskoalkoholowe.

Co do dzisiejszego pytania:
                          Skoro nie poczekałeś, aż saszetka napuchnie i nie zrobiłeś startera, to co się dziwisz, że nie ruszają? Do 48 godzin teraz nawet możesz czekać na akcję.

Po za tym - Drożdże płynne wcale nie są żadnym gwarantem udanej warki - wręcz przeciwnie, częściej się zdarza, że są trupy.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mentosik
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.09
                            • 22

Człowiek się uczy całe życie, niestety też na własnych błędach... Pomiar blg robiłem refraktometrem i nie zdałem sobie sprawy, że o ile pomiar jest bardzo fajny w momencie wysładzania to już po fermentacji trzeba to przeliczać. Dokopałem się do odpowiedniego kalkulatora i okazało się, że zasiliłem kanalizację potencjalnie świetnym piwem... Kurde, nie zasnę dziś przez to

Co do drugiego podejścia drożdże wystartowały, pianka już jest. wprawdzie po schłodzeniu do 10C piana maleje, ale zobaczę za 2 tygodnie do ilu blg zejdzie. Przestraszyłem się, bo jakiś czas temu używałem drożdży płynnych i saszetka mocno napuchła w kilka godzin. Te widocznie potrzebowały więcej czasu.

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Panie, ludzie kwasiużury butelkują, bo mają nadzieję, że "to minie", a Ty dobre piwo wylałeś

Piana w 10 st. będzie mała, nie bój nic i czekaj cierpliwie.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X