Piwo z brewkita + cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #1

    Piwo z brewkita + cukier

    Postanowiłem zacząć warzyć piwo w domu ale zanim spróbowałem produkcji ze słodów kupiłem Brewkit Real Ale z Coopersa. Na opakowaniu było żeby dodać cukier i tak zrobiłem a dopiero później na forum przeczytałem jaki to ten cukier jest be i w ogóle. Jednak piwo mam w butelkach (refermentacja z użyciem 150g cukru na 22l piwa). Minęły dwa tygodnie od zabutelkowania i chciałem spróbować czy nie schrzaniło się kompletnie. No i w tej chwili jest dość klarowne, niewiele gazu, smak nie urzeka ale bez kwasu itp. Piwo stało przez te 2 tygodnie w temp 18-20'C. Co z nim dalej robić aby nadawało sie do picia? Nie próbować go póki co? Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
  • Glingorth
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.04
    • 283

    #2
    teraz to pozostało Ci tylko uzbroić się w cierpliwość

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph
      Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
      Nagazowane to degustuj
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Leżakowanie przez tydzień na każdy stopień plato tyczy się lagerów -> dolnej fermentacji. Z ejlami, zwłaszcza z puszki, nie ma się co tak cackać
        Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2014-06-28, 23:56.

        Comment

        • amorph
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.06
          • 89

          #5
          Póki co w smaku ale to nie przypomina. Czy lezakowanie pomoże czy spisać te walkę na straty?

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Od leżakowania lepsze się nie zrobi. Poczekaj aż się lepiej nagazuje i wtedy oceń wedle swojego gustu. Ale na rewelacje smakowe przy takiej ilości cukru (zakładam, że postępowałeś zgodnie z instrukcją brewkita) nie masz co liczyć.

            Comment

            • amorph
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.06
              • 89

              #7
              Jednak cukier to był kiepski pomysł. Piwo jest klarowne, odpowiednio nagazowane ale niestety płytkie w smaku i ciężkie w piciu. Brakuje słodowości... Trochę się poprawiło po paru dniach ale nie jest to coś czym chciałbym częstować znajomych. Za tydz znowu spróbuję.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kurek93
                Lager coopers
                kurek93
                Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                2023-01-06, 19:13
              • yavo
                Nienagazowany cydr - help
                yavo
                Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                2020-05-26, 19:37
              • darekd
                Nepomucen, Nepo No Title
                darekd
                Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                24,5% ekstr.
                10,5% alk.

                Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                2024-11-29, 00:44
              • dadek
                Annopole 9A, Browar Gzub
                dadek
                Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
                2019-10-02, 02:50
              • darekd
                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                darekd
                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                Ekstr. 15%
                Alk. 6,0%

                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                2025-01-22, 22:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...