Postanowiłem zacząć warzyć piwo w domu ale zanim spróbowałem produkcji ze słodów kupiłem Brewkit Real Ale z Coopersa. Na opakowaniu było żeby dodać cukier i tak zrobiłem a dopiero później na forum przeczytałem jaki to ten cukier jest be i w ogóle. Jednak piwo mam w butelkach (refermentacja z użyciem 150g cukru na 22l piwa). Minęły dwa tygodnie od zabutelkowania i chciałem spróbować czy nie schrzaniło się kompletnie. No i w tej chwili jest dość klarowne, niewiele gazu, smak nie urzeka ale bez kwasu itp. Piwo stało przez te 2 tygodnie w temp 18-20'C. Co z nim dalej robić aby nadawało sie do picia? Nie próbować go póki co? Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
Piwo z brewkita + cukier
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedziNa forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jednak cukier to był kiepski pomysł. Piwo jest klarowne, odpowiednio nagazowane ale niestety płytkie w smaku i ciężkie w piciu. Brakuje słodowości... Trochę się poprawiło po paru dniach ale nie jest to coś czym chciałbym częstować znajomych. Za tydz znowu spróbuję.
Comment
-
Comment