Postanowiłem zacząć warzyć piwo w domu ale zanim spróbowałem produkcji ze słodów kupiłem Brewkit Real Ale z Coopersa. Na opakowaniu było żeby dodać cukier i tak zrobiłem a dopiero później na forum przeczytałem jaki to ten cukier jest be i w ogóle. Jednak piwo mam w butelkach (refermentacja z użyciem 150g cukru na 22l piwa). Minęły dwa tygodnie od zabutelkowania i chciałem spróbować czy nie schrzaniło się kompletnie. No i w tej chwili jest dość klarowne, niewiele gazu, smak nie urzeka ale bez kwasu itp. Piwo stało przez te 2 tygodnie w temp 18-20'C. Co z nim dalej robić aby nadawało sie do picia? Nie próbować go póki co? Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
Piwo z brewkita + cukier
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...
Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...
24,5% ekstr.
10,5% alk.
Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-29, 00:44 -
-
Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment