Piwo z brewkita + cukier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    Piwo z brewkita + cukier

    Postanowiłem zacząć warzyć piwo w domu ale zanim spróbowałem produkcji ze słodów kupiłem Brewkit Real Ale z Coopersa. Na opakowaniu było żeby dodać cukier i tak zrobiłem a dopiero później na forum przeczytałem jaki to ten cukier jest be i w ogóle. Jednak piwo mam w butelkach (refermentacja z użyciem 150g cukru na 22l piwa). Minęły dwa tygodnie od zabutelkowania i chciałem spróbować czy nie schrzaniło się kompletnie. No i w tej chwili jest dość klarowne, niewiele gazu, smak nie urzeka ale bez kwasu itp. Piwo stało przez te 2 tygodnie w temp 18-20'C. Co z nim dalej robić aby nadawało sie do picia? Nie próbować go póki co? Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
  • Glingorth
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.04
    • 283

    #2
    teraz to pozostało Ci tylko uzbroić się w cierpliwość

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedzi
      Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
      Nagazowane to degustuj
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Leżakowanie przez tydzień na każdy stopień plato tyczy się lagerów -> dolnej fermentacji. Z ejlami, zwłaszcza z puszki, nie ma się co tak cackać
        Last edited by gwzd; 2014-06-28, 23:56.

        Comment

        • amorph
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.06
          • 89

          #5
          Póki co w smaku ale to nie przypomina. Czy lezakowanie pomoże czy spisać te walkę na straty?

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Od leżakowania lepsze się nie zrobi. Poczekaj aż się lepiej nagazuje i wtedy oceń wedle swojego gustu. Ale na rewelacje smakowe przy takiej ilości cukru (zakładam, że postępowałeś zgodnie z instrukcją brewkita) nie masz co liczyć.

            Comment

            • amorph
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.06
              • 89

              #7
              Jednak cukier to był kiepski pomysł. Piwo jest klarowne, odpowiednio nagazowane ale niestety płytkie w smaku i ciężkie w piciu. Brakuje słodowości... Trochę się poprawiło po paru dniach ale nie jest to coś czym chciałbym częstować znajomych. Za tydz znowu spróbuję.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X