Pierwsze piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • logitech55
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 5

    #1

    Pierwsze piwo

    Witam
    Nie wiem czy to dobry dział jak nie to proszę przeniesienie. Jestem tu nowy i chciałbym zacząć samodzielnie wyrabiać piwo. Co jest do tego potrzebne oraz jaki typ piwa jest dobry na początek. Najbardziej smakują mi piwa typu warka, żywiec oraz porter. Pomieszczenie do produkcji by było w pokoju o temperaturze 20 - 30 *C w zależności od pogody za oknem. Czy taka temperatura może być do fermentacji w pojemniku i nawet do fermentacji w butelce?

    Produkty chciałbym kupić z sklepu http://wino-domowe.pl jeśli to nie problem to poproszę o linki
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Za ciepło. I za duże wahania.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • logitech55
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 5

      #3
      Czyli nie da się zrobić?

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Da się, zrób sobie skrzynie ze styropianu.

        Comment

        • WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika logitech55
          Witam
          Nie wiem czy to dobry dział jak nie to proszę przeniesienie. Jestem tu nowy i chciałbym zacząć samodzielnie wyrabiać piwo. Co jest do tego potrzebne oraz jaki typ piwa jest dobry na początek. Najbardziej smakują mi piwa typu warka, żywiec oraz porter. Pomieszczenie do produkcji by było w pokoju o temperaturze 20 - 30 *C w zależności od pogody za oknem. Czy taka temperatura może być do fermentacji w pojemniku i nawet do fermentacji w butelce?

          Produkty chciałbym kupić z sklepu http://wino-domowe.pl jeśli to nie problem to poproszę o linki
          Czyli ogólnie piwa dolnej fermentacji. Musiałbyś utrzymywać stałą temperaturę rzędu niskich kilkunastu stopni celsjusza. Może popytaj po znajomych, czy ktoś nie pozbywa się starej lodówki, nieraz też ludzie działające stare Polary wywalają na śmietnik. A może masz chłodną piwnicę?

          Możesz też zainteresować się piwami górnej fermentacji, tutaj drożdże lubią wyższe temperatury, ale znowuż wahania temperatury 20-30 st. są zbyt duże...
          Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-06-30, 19:43.

          Comment

          • logitech55
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.06
            • 5

            #6
            Jak wygląda ta skrzynia styropianowa? Jakie wymiary ma fermentator 30l?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Czytałeś choć trochę o warzeniu? Myślisz o ekstraktach czy zacieraniu?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • logitech55
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.06
                • 5

                #8
                Troszeczkę czytałem. Na początek ekstrakty. Może nawet zamiast cukru ponieważ podobno są lepsze.

                Comment

                • amorph
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 89

                  #9
                  Mam za soba 2 warki i pierwsza byla z brewkita + cukier. Nie polecam tego rozwiazania. Jakies takie nieprzyjemne nuty smakowe ma gotowe piwo. Dla uzupelnienia ekstraktu kup niechmielony ekstrakt w plynie lub proszku.

                  Comment

                  • logitech55
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 5

                    #10
                    Czy to dobry wybór na początek

                    + kapsle i kapslownica
                    + http://wino-domowe.pl/pl/p/Jasny-eks...HT-1%2C5kg/712 zamiast cukru.

                    Jakie ciemne piwo polecacie na początek

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Są lepsze. U góry strony masz guzik "sklep", kupuj pan tam.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 20:01
                      • VidiBob
                        Piana a brak wyraźnej fermentacji
                        VidiBob
                        Dzień dobry,
                        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                        2022-05-19, 14:36
                      • ewemarkam
                        Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji
                        ewemarkam
                        Witam.
                        Mam pytanie, aktualnie fermentuje mi się moje pierwsze piwko. Wybrałem Gozdawe Special Bitter. Fermentor stoi ocieplony na strychu, stoi na kocu, owinięty karimatą i kocami. Temperatura powietrza dziś na strychu spadła do 11 stopni. Fermentor utrzymuje teraz ok 18.5 stopnia. Intensywnie...
                        2017-11-20, 08:43
                      • darekd
                        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                        darekd
                        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                        ...
                        2023-02-07, 23:16
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...