Pierwsze piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • logitech55
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 5

Pierwsze piwo

Witam
    Nie wiem czy to dobry dział jak nie to proszę przeniesienie. Jestem tu nowy i chciałbym zacząć samodzielnie wyrabiać piwo. Co jest do tego potrzebne oraz jaki typ piwa jest dobry na początek. Najbardziej smakują mi piwa typu warka, żywiec oraz porter. Pomieszczenie do produkcji by było w pokoju o temperaturze 20 - 30 *C w zależności od pogody za oknem. Czy taka temperatura może być do fermentacji w pojemniku i nawet do fermentacji w butelce?

Produkty chciałbym kupić z sklepu http://wino-domowe.pl jeśli to nie problem to poproszę o linki
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Za ciepło. I za duże wahania.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• logitech55
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 5

Czyli nie da się zrobić?

Comment

• sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

Da się, zrób sobie skrzynie ze styropianu.

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika logitech55 Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam
          Nie wiem czy to dobry dział jak nie to proszę przeniesienie. Jestem tu nowy i chciałbym zacząć samodzielnie wyrabiać piwo. Co jest do tego potrzebne oraz jaki typ piwa jest dobry na początek. Najbardziej smakują mi piwa typu warka, żywiec oraz porter. Pomieszczenie do produkcji by było w pokoju o temperaturze 20 - 30 *C w zależności od pogody za oknem. Czy taka temperatura może być do fermentacji w pojemniku i nawet do fermentacji w butelce?

Produkty chciałbym kupić z sklepu http://wino-domowe.pl jeśli to nie problem to poproszę o linki
          Czyli ogólnie piwa dolnej fermentacji. Musiałbyś utrzymywać stałą temperaturę rzędu niskich kilkunastu stopni celsjusza. Może popytaj po znajomych, czy ktoś nie pozbywa się starej lodówki, nieraz też ludzie działające stare Polary wywalają na śmietnik. A może masz chłodną piwnicę?

Możesz też zainteresować się piwami górnej fermentacji, tutaj drożdże lubią wyższe temperatury, ale znowuż wahania temperatury 20-30 st. są zbyt duże...
          Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-06-30, 19:43.

Comment

• logitech55
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.06
            • 5

Jak wygląda ta skrzynia styropianowa? Jakie wymiary ma fermentator 30l?

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

Czytałeś choć trochę o warzeniu? Myślisz o ekstraktach czy zacieraniu?
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• logitech55
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.06
                • 5

Troszeczkę czytałem. Na początek ekstrakty. Może nawet zamiast cukru ponieważ podobno są lepsze.

Comment

• amorph
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 89

Mam za soba 2 warki i pierwsza byla z brewkita + cukier. Nie polecam tego rozwiazania. Jakies takie nieprzyjemne nuty smakowe ma gotowe piwo. Dla uzupelnienia ekstraktu kup niechmielony ekstrakt w plynie lub proszku.

Comment

• logitech55
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 5

Czy to dobry wybór na początek

+ kapsle i kapslownica
                    + http://wino-domowe.pl/pl/p/Jasny-eks...HT-1%2C5kg/712 zamiast cukru.

Jakie ciemne piwo polecacie na początek

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Są lepsze. U góry strony masz guzik "sklep", kupuj pan tam.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                      X