Weizenbock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #1

    Weizenbock

    W 4 dni temu warzyłem Piwo Weizenbock

    Przerwa ferulikowa
    Słód pszeniczny ciemny 3kg
    44' C czas 90min

    Przerwa maltozowa
    Słód monachijski i pilzneński po 2 kg
    62' C czas 40min
    Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg

    Przerwa dekstrynująca
    Dodanie słodu Carabelge 0,2kg
    72' czas 30min

    BLG 15 przed chmieleniem

    Chmielenie Marynka 30g 60 min

    Drożdże WB-06

    Dzis zmierzyłem BLG bo jakoś nie zauważyłem pracy drożdży po rurce. Wyszło 5 BLG czyli coś sie dzieje. Tylko ze sam płyn jest na razie bardzo metny nawet jak na ten styl. Na dole około 1 cm osadu a u góry 1 cm brudnej piany. Po zamierzeniu BLG próbkę spożyłem i przypomina weizenbocka. Czuć pszenicę, goździki i banany.

    Moje pytania:

    Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze?

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • woosaa
    Przyspieszona cicha
    woosaa
    Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
    2025-01-09, 16:18
  • OneTwoThreeBrew
    Pomoc przy Pale Ale
    OneTwoThreeBrew
    Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

    Zasyp:

    Słód pilzneński 4 kg
    Słód monachijski 1 kg

    Chmiele:

    Lubelski 50 g
    Marynka 50 g


    Drożdże:

    US-05

    Zacieranie:

    50*C...
    2022-11-20, 22:40
  • darekd
    Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
    darekd
    Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

    To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

    Ten...
    2024-02-21, 01:23
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 10:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...