W 4 dni temu warzyłem Piwo Weizenbock
Przerwa ferulikowa
Słód pszeniczny ciemny 3kg
44' C czas 90min
Przerwa maltozowa
Słód monachijski i pilzneński po 2 kg
62' C czas 40min
Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg
Przerwa dekstrynująca
Dodanie słodu Carabelge 0,2kg
72' czas 30min
BLG 15 przed chmieleniem
Chmielenie Marynka 30g 60 min
Drożdże WB-06
Dzis zmierzyłem BLG bo jakoś nie zauważyłem pracy drożdży po rurce. Wyszło 5 BLG czyli coś sie dzieje. Tylko ze sam płyn jest na razie bardzo metny nawet jak na ten styl. Na dole około 1 cm osadu a u góry 1 cm brudnej piany. Po zamierzeniu BLG próbkę spożyłem i przypomina weizenbocka. Czuć pszenicę, goździki i banany.
Moje pytania:
Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze?
Przerwa ferulikowa
Słód pszeniczny ciemny 3kg
44' C czas 90min
Przerwa maltozowa
Słód monachijski i pilzneński po 2 kg
62' C czas 40min
Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg
Przerwa dekstrynująca
Dodanie słodu Carabelge 0,2kg
72' czas 30min
BLG 15 przed chmieleniem
Chmielenie Marynka 30g 60 min
Drożdże WB-06
Dzis zmierzyłem BLG bo jakoś nie zauważyłem pracy drożdży po rurce. Wyszło 5 BLG czyli coś sie dzieje. Tylko ze sam płyn jest na razie bardzo metny nawet jak na ten styl. Na dole około 1 cm osadu a u góry 1 cm brudnej piany. Po zamierzeniu BLG próbkę spożyłem i przypomina weizenbocka. Czuć pszenicę, goździki i banany.
Moje pytania:
Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze?