Glukoza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daystarclarion
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 1

    Glukoza

    Witam, otóż dzisiaj właśnie zrobiłem już drugi mój brew-kit z tym że zdecydowałem się dodać glukozy zamiast cukru na moje oko wsypałem 750 g glukozy, zostało mi 250 do cichej. Mój problem polega na tym że glukoza jest w konsystencji cukru pudru, 1 kg glukozy zajmuje więcej powierzchni niż 1kg cukru (tak na oko 1:2), posiadam miarkę do cukru trójramienną za 5zł z allegro 0,33/0,50/0,75 i chciałbym się spytać jak to wychodzi z glukozą czy powinienem do 0,5 użyć ramienia 0,75?czy po prostu wsypać dwa razy 0,5? i jeszcze moje jedno pytanie wiem że fermentacja przebiega różnie za każdym razem ale ile trwa to przeciętnie w przypadku glukozy ?

    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Nie ma różnicy czy dasz cukier biały czy glukozę, efekt będzie ten sam. To raz.

    Do refermentacji weź 120 gramów. Rozpuść w pół litra wody, zagotuj, wystudź, połącz z piwem w drugim wiadrze i rozlewaj.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    Przetwarzanie...
    X