Glukoza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daystarclarion
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 1

    #1

    Glukoza

    Witam, otóż dzisiaj właśnie zrobiłem już drugi mój brew-kit z tym że zdecydowałem się dodać glukozy zamiast cukru na moje oko wsypałem 750 g glukozy, zostało mi 250 do cichej. Mój problem polega na tym że glukoza jest w konsystencji cukru pudru, 1 kg glukozy zajmuje więcej powierzchni niż 1kg cukru (tak na oko 1:2), posiadam miarkę do cukru trójramienną za 5zł z allegro 0,33/0,50/0,75 i chciałbym się spytać jak to wychodzi z glukozą czy powinienem do 0,5 użyć ramienia 0,75?czy po prostu wsypać dwa razy 0,5? i jeszcze moje jedno pytanie wiem że fermentacja przebiega różnie za każdym razem ale ile trwa to przeciętnie w przypadku glukozy ?

    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Nie ma różnicy czy dasz cukier biały czy glukozę, efekt będzie ten sam. To raz.

    Do refermentacji weź 120 gramów. Rozpuść w pół litra wody, zagotuj, wystudź, połącz z piwem w drugim wiadrze i rozlewaj.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • Darins
      Ile glukozy?
      Darins
      W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
      2021-08-09, 12:13
    • o2w5n778
      Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
      o2w5n778
      Cześć!
      Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
      2018-05-04, 21:05
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 16:05
    • mkocielnik
      Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
      mkocielnik
      Witam serdecznie,
      małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
      Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

      W obu...
      2018-12-14, 16:04
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...