chmielenie na zimno pierwszego stouta

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DoyoursTupid
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 8

chmielenie na zimno pierwszego stouta

Dzisiaj w fermentorze znalazło się moje pierwsze piwko. Jest to stout z ekstraktów z browamatora.. pomyślałem, że mógłbym je dochmielić na cichej.. który z tych chmieli (i czy w ogóle) nada się do tego celu?
    1) fuggle 2013
    2) english golding 2013

nie zależy mi na mocno chmielonym piwie.. chodzi i raczej o coś ciekawego w smaku. Nie znam efektu zrobienia stouta z ekstraktów z browamatora.. jeśli ktoś robił i może mi potwierdzić, że zrobienie tego piwka jedynie z załączonych do zestawu surowców gwarantuje fajny efekt to będę mógł odpuścić eksperymenty przy pierwszej warce ;-)

Pozdrawiam!
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Fuggles to bardzo fajny chmiel, w aromacie daje naprawdę ciekawe zapachy. Z tym drugim nie miałem do czynienia. Myślę, że piwo z ekstraktów może jedynie zyskać poprzez chmielenie na zimno.

Comment

• swieca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 3

I jak Ci wyszło piwko? Właśnie zabieram się za swojego pierwszego stouta z BA i mam dokładnie ten sam pomysł - dokupiłem Fuggle i chcę nachmielić na zimno Warto?

Comment

• DoyoursTupid
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.06
        • 8

Ostatecznie kupiłem chmiel fuggles z tym, że tylko 30g. Gdzieś indziej (chyba na piwo.org) dowiedziałem się, że to stanowczo za mało i że w ogóle przy pierwszej warce nie powinienem sobie tym głowy zawracać. Chmiel zostawiłem sobie do innych piw. Stout wyszedł całkiem ok. Co prawda refermentacja kończy się dopiero w ten piątek, ale nie wytrzymałem i w ostatnią sobotę zrobiłem małą degustację ;-) wyszło całkiem dobre, nawet pomimo sporych błędów dotyczących temperatury zadania drożdży i pierwszych dni burzliwej.

Comment

• swiera
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.07
          • 26

ja tego Stouta z BA przerobiłem w następujący sposób. Zastosowałem Citre
          30 g na goryczke
          30g na aromat i
          40g na zimno

Comment

Przetwarzanie...
          X