Drodzy piwowarzy,
jestem w trakcie zaledwie swojej drugiej warki i mam następujący problem. Dziś, po 10 dniach fermentacji burzliwej, blg zatrzymało się na 7st. Od czterech dni w ogóle się nie zmienia. Drożdży nie widać na powierzchni. Zaledwie kilkanaście plamek, żadnej piany. Wczoraj piwo lekko napowietrzyłem ruchami kołowymi wiadara, ale nadal żadnych zmian.
Piwo:
AIPA, blg przed zadaniem drożdży: 16st. plato., dziś: 7st.
Drożdże: Safale S-04
Zrobiłem rehydratację. W pierwszych dniach piana była dość znacząca.
Cały czas fermentuje w temp. 19,5 st. C.
Piwo smakuje dobrze, wydaje się że nie ma infekcji.
Czy piwo mam przelewać na cichą czy cały czas czekać mimo tego. że to już 10 dni?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Miłosz
jestem w trakcie zaledwie swojej drugiej warki i mam następujący problem. Dziś, po 10 dniach fermentacji burzliwej, blg zatrzymało się na 7st. Od czterech dni w ogóle się nie zmienia. Drożdży nie widać na powierzchni. Zaledwie kilkanaście plamek, żadnej piany. Wczoraj piwo lekko napowietrzyłem ruchami kołowymi wiadara, ale nadal żadnych zmian.
Piwo:
AIPA, blg przed zadaniem drożdży: 16st. plato., dziś: 7st.
Drożdże: Safale S-04
Zrobiłem rehydratację. W pierwszych dniach piana była dość znacząca.
Cały czas fermentuje w temp. 19,5 st. C.
Piwo smakuje dobrze, wydaje się że nie ma infekcji.
Czy piwo mam przelewać na cichą czy cały czas czekać mimo tego. że to już 10 dni?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Miłosz
Comment