Metaliczny drożdzowy posmak w piwie z brewkita

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maro86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 26

    #1

    Metaliczny drożdzowy posmak w piwie z brewkita

    18 maja 2014 uwarzyłem w oparciu o brewkit Dark ALE z Gozdawy oraz "BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów".
    Brewkit przygotowałem zgodnie z instrukcją - i zgodnie z zaleceniami zagotowałem.

    Fermentacja ładnie ruszyła i piwo zjechało po tygodniu z 10 Blg do 2Blg. Podczas burzliwej fermentacji miałem trochę pecha z pogodą - przyszły upały i fermentacja zachodziła w temperaturze ok 26 stopni (maksymalna zalecana była 24 st).
    Piwo zabutelkowałem 25 maja.
    Nie dawałem go na fermentację cichą, refermentowało w butelkach.

    Smak piwa to niestety taka metaliczna drożdzowość. Piwo jest drożdzowe w smaku i dosyć mocno wysycone CO2. Im piwo starsze tym bardziej to jest wyczuwalne.
    Ostatnio otwarta butelka wykazała lekki cushing - po otwarciu piana bardzo ale to bardzo powoli, w niezbyt gwałtowny sposób zaczęła wychodzic z butelki.


    Będę wdzięczny za sugestie co poszło nie tak.
    Początkowo myślałem że to przez temperaturę fermentacji, lecz niemal równocześnie zrobione pszeniczne piwo z puchy nie wykazało jakichś wybitnych wad. Podobnie poprzednie (nawiasem mówiąc - moja pierwsza) - warka z Irish stoutem Coopersa (na cukrze).

    Podejrzewam infekcję, jakkolwiek przy tej warce tak samo dbałem o higienę jak przy moich poprzednich warkach, które uważam za udane.

    Dodam że równolegle z tym Dark ALE'm robiłem pszeniczne piwo w oparciu o suchy ekstrakt pszeniczny (1kg) i brewkit Coopersa. (Burzliwa fermentacja była zaczeta 18 maja, po tygodniu przelane na cichą (teraz wiem ze to blad gdyz piwo jest nisko wysycone), zabutelkowałem je 1 czerwca 2014).
    Z tym piwem nie ma żadnych problemów i smakuje mniej więcej zgodnie z oczekiwaniami.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Albo do końca nie dofermentowało, za dużo środka do refermentacji lub infekcja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • maro86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 26

      #3
      Dawałem 4g na butelkę 0.5 - zgodnie z zaleceniami.

      Wykluczyłem garnek jago źródło metalicznego smaku - wykonany jest z nierdzewki, inne piwa robione w nim wyszły OK.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Moim zdaniem jest to infekcja.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Trochę warek już uwarzyłem, wiele w garnku z odpryskiem i metalu nie wyczuwam
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • jujooo
            Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
            jujooo
            Witam serdecznie.

            Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

            Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
            2023-08-23, 15:14
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • darekd
            Kundmüller, Weiherer Kräusen Hell
            darekd
            Znany browar z Górnej Frankonii.

            Ich Kräusen to niefiltrowany Zwickl, do którego dodano zgodnie z wymogami młode fermentujące jeszcze piwo z aktywnymi drożdżami.

            11,3% ekstr.
            4,9% alk.

            https://www.brauerei-kundmueller.de/...iker/weiherer-...
            2024-04-07, 23:06
          • darekd
            Clock, Anežka
            darekd
            11° ekstr. Světlý ležák

            alk. 4,5%
            35 IBU

            Aromat - ziołowy chmiel, trochę drożdży z owocowym odcieniem
            Piana - zdecydowanie wysoka. Nie jest zwarta, nieco większe bąble, ale trwała. Zostaje na szkle
            Barwa - jasne, zamglone złoto
            Wysycenie...
            2022-05-05, 21:46
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...