Metaliczny drożdzowy posmak w piwie z brewkita

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maro86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 26

Metaliczny drożdzowy posmak w piwie z brewkita

18 maja 2014 uwarzyłem w oparciu o brewkit Dark ALE z Gozdawy oraz "BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów".
    Brewkit przygotowałem zgodnie z instrukcją - i zgodnie z zaleceniami zagotowałem.

Fermentacja ładnie ruszyła i piwo zjechało po tygodniu z 10 Blg do 2Blg. Podczas burzliwej fermentacji miałem trochę pecha z pogodą - przyszły upały i fermentacja zachodziła w temperaturze ok 26 stopni (maksymalna zalecana była 24 st).
    Piwo zabutelkowałem 25 maja.
    Nie dawałem go na fermentację cichą, refermentowało w butelkach.

Smak piwa to niestety taka metaliczna drożdzowość. Piwo jest drożdzowe w smaku i dosyć mocno wysycone CO2. Im piwo starsze tym bardziej to jest wyczuwalne.
    Ostatnio otwarta butelka wykazała lekki cushing - po otwarciu piana bardzo ale to bardzo powoli, w niezbyt gwałtowny sposób zaczęła wychodzic z butelki.

Będę wdzięczny za sugestie co poszło nie tak.
    Początkowo myślałem że to przez temperaturę fermentacji, lecz niemal równocześnie zrobione pszeniczne piwo z puchy nie wykazało jakichś wybitnych wad. Podobnie poprzednie (nawiasem mówiąc - moja pierwsza) - warka z Irish stoutem Coopersa (na cukrze).

Podejrzewam infekcję, jakkolwiek przy tej warce tak samo dbałem o higienę jak przy moich poprzednich warkach, które uważam za udane.

Dodam że równolegle z tym Dark ALE'm robiłem pszeniczne piwo w oparciu o suchy ekstrakt pszeniczny (1kg) i brewkit Coopersa. (Burzliwa fermentacja była zaczeta 18 maja, po tygodniu przelane na cichą (teraz wiem ze to blad gdyz piwo jest nisko wysycone), zabutelkowałem je 1 czerwca 2014).
    Z tym piwem nie ma żadnych problemów i smakuje mniej więcej zgodnie z oczekiwaniami.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Albo do końca nie dofermentowało, za dużo środka do refermentacji lub infekcja
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• maro86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 26

Dawałem 4g na butelkę 0.5 - zgodnie z zaleceniami.

Wykluczyłem garnek jago źródło metalicznego smaku - wykonany jest z nierdzewki, inne piwa robione w nim wyszły OK.

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

Moim zdaniem jest to infekcja.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Trochę warek już uwarzyłem, wiele w garnku z odpryskiem i metalu nie wyczuwam
          Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
          X