Przygotowania do pierwszego warzenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #16
    http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Chmiele. Tak poza tym to cała Wiki na http://piwo.org jest świetna. Masz ładnie opisane wszystkie etapy warzenia, surowce, jest sporo receptur zarowno z ekstraktow jak i słodów.

    Comment

    • schizohatter
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.06
      • 30

      #17
      W sumie zawsze chyba można zrobić wszystkie proporcje na pół i w garnku 15 litrów.

      Też miałem zamiar zamawiać ten zestaw z Centrum Piwowarstwa, ale to ciekawe i smutne, że termometr dziwnie działa. To sprawdzona informacja?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #18
        Może Chinook na goryczkę, a na aromat i na cichą cascade i citre
        Last edited by anteks; 2014-07-13, 16:26.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Takie cudo to fajna rzecz jak ma się gdzie trzymać. Bo dobre piwo to nie tylko jak myślą obecnie niektórzy przechmielone super mocne pseudo angielskie piwa rodem z hameryki, od której wszelkie mądrości i dorodziejstwa płyną w tym i najlepiej perfumowane chmiele. Także pilsy i lagery jeśli dobrze uwarzone smaczne są . Jak się nie ma gdzie postawić to warzyć trzeba sezonowo, dolna fermentacja zimą górna to cały rok można. Życzę samych smacznych piw i fajnej zabawy przy warzeniu. Na stronie jednego sklepu, chyba mogę napisać że na homebrewing.pl znawczyni tematu doskonała piwowarka zwyciężczyni Żywieckiego konkursu zamieściła parę fajnych opracowań styli piwnych, warto przeczytać i mieć nadzieje na kontynuacje.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X