Przygotowania do pierwszego warzenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    Przygotowania do pierwszego warzenia.

    Witam. Planuje zacząć przygodę z warzeniem własnego piwka. Jestem na etapie pogłębiania wiedzy i zakupu sprzętu. Pierwszą mam nadzieję że udaną próbę podejmę po powrocie z wakacji około 15 sierpnia. W drodze mam zestaw startowy Zacier Mistrz ze słodem Pale Ale plus dezynfekcja, suszarka na butelki no i chmiele. Chmiele pod APA tak myślę. tzn. Citra, Chinook i Cascade. Jest tez jakiś chmiel w tym zestawie. Jeżeli ktoś z was widzi na tym etapie ze coś jest nie tak to prosił bym o naprowadzenie mnie, będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
    Przy okazji zapytam. Znalazłem chłodziarkę 90l z zakresem chłodzenia od 3 do 18 stopni C.
    Czy jest sens inwestować w takie cudo? pomyślałem że odszedł by problem pilnowania temp. podczas fermentacji.
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #2
    Dobrą rzeczą wg mnie jest samoprzylepny termometr ciekłokrystaliczny. Wskazuje temp piwa w fermentorze. Poza tym masz chyba wszystko w drodze. Najwiekszy problem to wielki gar chyba że masz skąd taki wziąć. Mam za soba dopiero jedna warke z zacieraniem i moge powiedzieć jeszcze że czytaj wszystko po kilka razy na temat kazdego z etapow produkcji piwa. Co do chłodziarki to skoro interesujesz sie piwowarstwem domowym to raczej zbrzydły Ci lagery i nie potrzebujesz na razie takiego sprzetu. Ważne abyś miał gdzie trzymać fermentor w 18-22*C bez wielkich wahań
    Last edited by amorph; 2014-07-10, 16:23.

    Comment

    • Tomek87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 23

      #3
      Gar również w drodze 30l. na początek wystarczy. No właśnie o temp. się troszkę boję bo w bloku nawet w piwnicach jest ciepło ale zaraz wezmę termometr zaniosę i zobaczę na czym stoję. Termometr naklejany na pewno się przyda. Nie zwróciłem uwagi w zestawie BA dają takowy i chyba wyszedłem z założenia że i tu będzie.. to nic pojadę do jakiegoś hipermarketu i się zaopatrzę. A tymczasem leci Rowing Jack.. Zdrowie

      Comment

      • amorph
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 89

        #4
        Ja sprawdzajac temp w piwnicy skorzystalem z takiego elektronicznego termometru ktory mozna zresetowac i ktory podaje minimum i maximum temperatury z danego okresu. Wg mnie dobra rzecz do przetestowania warunkow w pomieszczeniu. Cos takiego: http://allegro.pl/termometr-elektron...355939453.html. Czasem takie rzeczy sa za grosze w Lidlach czy Biedronkach a zostawilbys w piwnicy na pare dni i mialbys info.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Do sierpnia masz sporo czasu, poczytaj tu: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_pro...ierania_słodu
          a do kolegi amorph mam info: dobry lager nie jest zły i właśnie dobrego lagera jest trudniej uwarzyć niż prostego ale'a, w myśl zasady: "pokaż mi swojego pilsa, a powiem Ci jakim jesteś piwowarem" i powodzenia
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Tomek87
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 23

            #6
            Dzięki. Z linkiem zaprzyjaźniłem się jakiś tydzień temu. Nie do końca łapie temat z gęstwą.
            Tzn. robienie starterów. Inaczej jak dokładnie wykorzystać zebraną gęstwe (w jakiej ilości, jak zaprawić itd.) do kolejnej warki. Ale jeszcze mam chwile (cały wyjazd) więc może to załapie. Może ktoś poda recepturę pod wymienione chmiele?? Tak pod weryfikacje.. Goryczka, aromat i na zimną... Wieczór przy Podróżach Kormorana AIPA.

            Comment

            • amorph
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.06
              • 89

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              do kolegi amorph mam info: dobry lager nie jest zły i właśnie dobrego lagera jest trudniej uwarzyć niż prostego ale'a, w myśl zasady: "pokaż mi swojego pilsa, a powiem Ci jakim jesteś piwowarem" i powodzenia
              Alez wiem o tym :-). Tylko ze z pilsow i lagerow w sensownych cenach mamy duzy wybor w sklepach a gorniaki sa trudniej dostepne i drogie.

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedzi
                Alez wiem o tym :-). Tylko ze z pilsow i lagerow w sensownych cenach mamy duzy wybor w sklepach a gorniaki sa trudniej dostepne i drogie.
                Sensowna cena to jaka? i gdzie w "zwykłym" sklepie kupisz dobrego lagera?
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • amorph
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 89

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Sensowna cena to jaka? i gdzie w "zwykłym" sklepie kupisz dobrego lagera?
                  Dla mnie Budweiser czy Urquell to już wystarczający poziom a z dostępnością tez nie jest zle. Jak pojawiają sie promocje w Lidlu to bierzesz kartoniki i masz na przeżycie do natępnej promocji. Dla mnie cena do 7pln za 0,5l jest dopuszczalna skoro w barze musisz tyle zapłacić za koncerniaka, którego produkcja i promocja kosztuje poniżej 1pln (z czego z 0,2pln to piwo). Poza tym nie pisz o zwykłym sklepie bo w takim nie kupisz ani dobrej wędliny, na pieczywa bo większość ludzi nie tego oczekuje. Oczekują ze najedza sie i napija jak najtaniej. To tak jak z kultura picia piwa. Mi wystarcza 2-3 dobre piwa wieczorkiem (nie każdym oczywiście) a inny woli za te pieniądze mieć 8-10 piw i kompletnie zalany łeb. Gdyby chodziło o samo zalanie sie to pilbym ruskie szampany. Idzie znaleźć za 4pln a mi 2 wystarcza zeby iść spać .

                  Comment

                  • kocoreq
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.07
                    • 40

                    #10
                    Na pewno musisz dokupić/ wymienić termometr. Ten z zestawu to straszna lipa. Mi pokazuje wrzątek w 94 stopniach . Wężyk igielitowy też nie jest rewelacyjny (ale da się na nim uwarzyć), więc też dobrze by było wymienić na dłuższy i silikonowy. Dobrym gadżetem według mnie jest klips mocujący wężyk do krawędzi fermentora/ gara. To tyle z moich pierwszych wrażeń .
                    Pozdrawiam i życzę wielu pysznych piwek

                    Comment

                    • amorph
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.06
                      • 89

                      #11
                      Przyznam ze kupiłem ten zacisk i naprawdę ułatwia samodzielne przelewanie. Bałem sie ze wężyk igielitowy mi się stopi ale dał radę. Chociaż przy następnym zamówieniu zamówienia sobie silikonowy bo na pewno jest bardziej odpowiedni do kontaktu z prawie wrzacym produktem spożywczym

                      Comment

                      • amorph
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.06
                        • 89

                        #12
                        Przyznam ze kupiłem ten zacisk i naprawdę ułatwia samodzielne przelewanie. Bałem sie ze wężyk igielitowy mi się stopi ale dał radę. Chociaż przy następnym zamówieniu zamówienia sobie silikonowy bo na pewno jest bardziej odpowiedni do kontaktu z prawie wrzacym produktem spożywczym . Z termometrem bym na razie nie panikowal. Sprawdź odczyt z innymi termometrami jesli jakieś posiadasz. Może mój przedmówca po prostu trafił na zle skalibrowany.

                        Comment

                        • Tomek87
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.07
                          • 23

                          #13
                          a więc zestaw doszedł. Słabo że nie ma pokrywki z rurką ale się dorobi. podejrzewam że przydatnym gadżetem jest końcówka do rozlewu grawitacyjna. Może jakieś sugestie co do ważenia?? Słód Pal Ale. chmiele 40g.Lubelski, 40g.Marynka, 100g.Citra, 100g.Chinook, 100g.Cascade.

                          Comment

                          • amorph
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.06
                            • 89

                            #14
                            Do warzenia nie bede sie wtracal bo za zielony jestem ale chcialbym tylko powiedziec ze piwo warzymy przez RZ. Od waru czyli wrzatku bo chmielac gotujemy. Taki podstawowy blad :-). Ja startowke kupilem z browamatora i mysle ze maja najlepszy zestaw bo fajne sa wiadra, z nadrukiem, pokrywkami, kranikami, laserami i innymi bajerami.

                            Comment

                            • Tomek87
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.07
                              • 23

                              #15
                              Tyle się osłuchałem i oczytałem że waRZymy i wraz źle napisałem przydały by mi się chociaż charakterystyki tych chmieli. Tzn które na aromat, które na goryczkę. Na warzenie czy na cichą.. Mój pomysł:

                              Słód. 25min - 63C.
                              35min- 71C.

                              Chmielenie:30min- Lubelski nie wiem ile.
                              30min- Chinook nie wiem ile
                              10min- Cascade nie wiem ile
                              Ciach fermentacja: Citra- nie wiem ile

                              Właśnie nie wiem jak to powinno mniej więcej wyglądać. Tak jak czytam to po około 30g.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X