Jutro pierwsza warka!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    Jutro pierwsza warka!

    Witam. Jak w tytule. Pierwsza warka Miałem zaczekać na powrót z wakacji ale mam dzień wolny więc zabieram się do pracy. Przygotowałem recepturę, która mam nadzieje jest poprawna. Prosił bym o weryfikacje i rady.
    Piwko ma podchodzić pod APA/AIPA:

    Zacieranie
    Słód mieszany:
    -Pilzneński 2,5kg
    -Monachijski 1,3kg
    -karmelowy jasny 0,2kg

    całość 66 stopni na 60min

    Chmielenie
    -Citra 30min/25g.
    -Marynka 20min/20g.
    -Sybilla 5min/25g.

    Chmielenie na cichej (o ile wystarczy czasu)
    -Citra 15g.

    O ile wystarczy czasu ponieważ 3 sierpnia wyjeżdżam na dwa tygodnie, więc będę chciał rozlać to do butelek. Cicha fermentacja zależy od tego jak szybko uwiną się drożdże.

    Jakieś sugestie??
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Masz pomieszczenie gdzie jest max 20stC?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Tomek87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 23

      #3
      wczoraj zaniosłem termometr do piwnicy dzisiaj jest 20,5C

      Comment

      • Tomek87
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 23

        #4
        to jest temp w górnej części piwnicy w dolnej części jest niższa tak więc temp. pod fermentacje jest ok. bardziej się martwie czy drożdże się wyrobią w 2 tygodnie żeby na cichą na kilka dni przelać

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Drożdże wyrobią się w tydzień.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Tomek87
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 23

            #6
            Odpowiadało by mi to. A chmielenie jest ok?? mam jeszcze chinook i lubelski. Chciał bym UZYSKAĆ JAKIEŚ 35-40IBU.

            Comment

            • Zywiec79
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.02
              • 123

              #7
              Przy takim chmieleniu otrzymasz ok 51 IBU ( przy 20 l gotowej brzeczki nastawnej ). Przy 15g Citry powinieneś otrzymać ok 38 IBU

              Comment

              • Tomek87
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 23

                #8
                Ok Citry dam 17g. Słody już wsypane tak więc odwrotu już nie ma. ma ktoś jeszcze jakieś uwagi??

                Comment

                • Tomek87
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 23

                  #9
                  A więc wyszło 12Blg. 18l. w smaku fajna goryczka. Fermentor w piwnicy 19 stopni. za godzinkę zerknę czy wystartowało. Za tydzień sprawdzę co tam się dzieję. Jeżeli zakończy to przeleje na cichą, do chmiele i zostawie jeszcze na 2-3 dni.

                  Comment

                  • amorph
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 89

                    #10
                    Możesz owinąć fermentor w mokry t-shirt żeby lepiej oddawał ciepło. W czasie burzliwej temp lubi podskoczyć o 1-2*C a skoro masz w piwnicy na styk to warto żeby nie podskoczyła za bardzo.

                    Comment

                    • Tomek87
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.07
                      • 23

                      #11
                      Kurcze "nie bulka". od zadania minęły 2 godziny i nic.. Nie otwierałem, wolałem napisać jakieś sugestie?

                      Comment

                      • kocoreq
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.07
                        • 40

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek87 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kurcze "nie bulka". od zadania minęły 2 godziny i nic.. Nie otwierałem, wolałem napisać jakieś sugestie?
                        Zostaw i nie dotykaj
                        Jutro będzie "bulkać"

                        Comment

                        • Tomek87
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.07
                          • 23

                          #13
                          w stresie poleciałem do marketu i kupiłem uniwersalne drożdże piwowarskie.. wracając zaszedłem do piwnicy i chyba pracują bo zaczyna troszkę wypychać wodę w rurce.. Nic nie dotykam. Przed wyjściem do pracy zerknę co by się nie martwić cały dzień A teraz dla spokoju ducha AIPA z Kormorana. Dzięki Panowie za rady i wasze zdrowie!

                          Comment

                          • amorph
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.06
                            • 89

                            #14
                            Nie zagladaj tam w ogole. Przez scianke fermentora zobaczysz jutro rano piane na kilka cm.

                            Comment

                            • EzEt
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.03
                              • 156

                              #15
                              Jak nie zależy Ci na ponownym wykorzystaniu drożdży, to przelewanie na cichą w ogóle możesz sobie darować.
                              https://www.facebook.com/browarbaluty/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X