Jutro pierwsza warka!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    #16
    Gęstwe chciałem zebrać i po powrocie z wakacji jeżeli piwko wyjdzie zrobić jeszcze jedną warkę z użyciem gęstwy..(chętnych jest tyle że może z jedno mi zostanie) Dopiero zaczynam ale wolał bym się uczyć z każdą warką.
    Dodatkowo chciał bym do chmielić Citrą no i jeszcze się pewnie troszkę wyklaruje. Ale dzięki za uwagę.

    Comment

    • Tomek87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 23

      #17
      Panowie moje piwko chyba przestało pracować. 4 dni czy to są powody do obaw? Jeżeli nie to dzisiaj mam dzień wolny, przelał bym to na cichą.

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #18
        Za bardzo się przejmujesz, jeszcze piwo Ci skwaśnieje, wyjdą ci siwe włosy lub ręce zaczną drżeć. Najlepiej nie rób nic i jedź na ten urlop, lub choć nad jezioro.
        4 dni to normalny czas w którym drożdże mogą przejść z fazy burzliwej do cichej. Najlepiej zrobisz nic nie robiąc, jak już Ci koledzy sugerowali. Nic nie przelewaj, niech sobie spokojnie procuje swoim tempem. Za jakieś 1,5 tygodnia jak już zaplanujesz rozlew, to 3 dni wcześniej dorzuć chmiel i tyle.
        Tymczasem pij piwo ze sklepu i ćwicz cierpliwość mistrza zen. Przy drugim piwie będzie Ci łatwiej bo będziesz już gulał pierwsze
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Tomek87
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 23

          #19
          no wlasnie na urlop 3 sierpnia na dwa tygodnie więc wolał bym rozlać to przed wyjazdem.. No wiesz pierwsza warka... sięgnij pamięcią..

          Comment

          • Kazimierz_W
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼🍼
            • 2009.05
            • 689

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek87 Wyświetlenie odpowiedzi
            No wiesz pierwsza warka... sięgnij pamięcią..
            Wiem pamiętam, dlatego poradziłem Ci byś się zajął czymś innym by rączki nie świerzbiły, np. kolejna warka
            No to idealnie, 26.07 dajesz chmiel, 29.07 rozlew, 2.08 przeniesiesz w chłodne na leżakowanie. Po urlopie wypijesz pierwszą butelkę testową.
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

            Comment

            • Tomek87
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 23

              #21
              I nie przelewać w inne wiadro?? Tylko w to z gęstwą sypać chmielu i zostawić??
              Planowałem przelać na cichą w wiadro z kranikiem dać chmielu zostawić na dwa-trzy dni i zlewać.

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #22
                Oczywiście tak też możesz zrobić. W oby dwu przypadkach masz jedno przelewanie przed sobą. Spróbuj obie metody, będziesz wiedział która daje czystsze piwo.
                Ja robiłem już i tak (bez chmielenia na zimno), że fermentacja i rozlew szły z tego samego wiadra z kranikiem, czyli zero przelewania.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • Tomek87
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 23

                  #23
                  No tak, mniejsze ryzyko zakażenia. Ale faktycznie.. może nawet pójdę troszkę dalej i 3/4 całości przeleje na cichą i dam Citry, a resztę zostawię bez chmielenia. Będę wiedział ile faktycznie wnosi chmielenie na zimno.

                  Comment

                  • Tomek87
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.07
                    • 23

                    #24
                    A więc przed chwilą zlałem na cichą.
                    Zeszło do 2Blg. Dałem 25g. Citry. zabrałem gęstwę Notthingam.
                    Piwko w smaku hmm... wyborne!! no może troszkę goryczka za niska.
                    Około 1 sierpnia butelkowanie. I odjazd na wakacje, a po powrocie

                    Comment

                    • Tomek87
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.07
                      • 23

                      #25
                      Potrzebna szybka pomoc

                      Ile dać cukru do refermentacji?? Piwo zeszło z 12Blg do 2Blg jest 17,5l piwa. Właśnie myje butelki i był bym wdzięczny za konkretną odpowiedź a nie link do kalkulatora bo nie do końca ogarniam te kalkulatory.. Nie chciał bym spalić pierwszej warki na ostatniej prostej. Piwo pod APA.

                      Comment

                      • alterbeer
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.09
                        • 138

                        #26
                        Wsyp ze 120-140g na całość.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X