powiększona warka a ograniczenia sprzętowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    powiększona warka a ograniczenia sprzętowe

    Witam. Posiadam 33l garnek i chciałbym uwarzyć warkę ok 40l. Widzę to tak:
    - zacieranie około 8-10 kg w małej ilości wody (ok 20l)
    - wysładzanie tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt około 18-20Blg
    - po chmieleniu rozrobić ekstrakt zimna wodą do powiedzmy 12 blg
    Tak na oko po dolaniu sporej ilości zimnej wody w celu zbicia ekstraktu z 20 do 12 blg powinno wyjść mi ok 40 l.
    Moje pytanie: czy ktoś próbował w ten sposób i czy jest to wykonalne, no i czy takie rozrabianie ekstraktu może wpłynąć negatywnie na smak piwa?
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozoliani6 Wyświetlenie odpowiedzi
    Moje pytanie: czy ktoś próbował w ten sposób i czy jest to wykonalne, no i czy takie rozrabianie ekstraktu może wpłynąć negatywnie na smak piwa?
    daleko nie szukaj ... piwo z "puchy" się tak robi

    a czy wpłynie na smak? ... dodaj chmiel na zimno i powinno być gucio.

    Comment

    • amorph
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.06
      • 89

      #3
      Podepnę się po pytanie autora. Gdyby było tak można to mamy dodatkowy bonus w postaci szybszego schłodzenia brzeczki tą zimną wodą.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja czasami warze podwojna warke z jednego zasypu. Cos jakby parti-gyle

        Zacieram na gesto 9-10kg slodu, wysladzam do dwoch wiaderek do objetosci ok 45-50L, nastepnie gotuje na dwa razy.
        W ten sposob dodajac dwie godziny otrzymuje dwa razy tyle piwa.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • rozoliani6
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.11
          • 39

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja czasami warze podwojna warke z jednego zasypu. Cos jakby parti-gyle

          Zacieram na gesto 9-10kg slodu, wysladzam do dwoch wiaderek do objetosci ok 45-50L, nastepnie gotuje na dwa razy.
          W ten sposob dodajac dwie godziny otrzymuje dwa razy tyle piwa.
          Ja własnie nie chcę gotować dwa razy dlatego myślałem o dolaniu zimnej wody po gotowaniu. Jesli chodzi o chmielenie to mam zamiar uwzględnić fakt, że docelowo będzie tego 40-50l.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozoliani6 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam. Posiadam 33l garnek i chciałbym uwarzyć warkę ok 40l. Widzę to tak:
            - zacieranie około 8-10 kg w małej ilości wody (ok 20l)
            - wysładzanie tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt około 18-20Blg
            - po chmieleniu rozrobić ekstrakt zimna wodą do powiedzmy 12 blg
            Tak na oko po dolaniu sporej ilości zimnej wody w celu zbicia ekstraktu z 20 do 12 blg powinno wyjść mi ok 40 l.
            Moje pytanie: czy ktoś próbował w ten sposób i czy jest to wykonalne, no i czy takie rozrabianie ekstraktu może wpłynąć negatywnie na smak piwa?
            Odradzam, to nie ekonomiczne. Zrób te 30l
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozoliani6 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja własnie nie chcę gotować dwa razy dlatego myślałem o dolaniu zimnej wody po gotowaniu. Jesli chodzi o chmielenie to mam zamiar uwzględnić fakt, że docelowo będzie tego 40-50l.
              No to musisz kupic wiekszy garnek.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #8
                Oczywiście, że możesz tak zrobić. Też tak kiedyś robiłem. Tracisz wtedy na wydajności, najlepsza ekonomicznie jest wersja Makarona.
                Nie zauważyłem by dodatek wody przed fermentacją cokolwiek zmieniał, co więcej lejąc zimną wodę z prysznica chłodzisz i napowietrzasz. Co innego, że przy dużej pianie ciężko zmierzyć BLG. Ale nie po to człowiek ma swój browar w domu by przejmował się takimi błahymi problemami
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                Przetwarzanie...
                X