Witam. Posiadam 33l garnek i chciałbym uwarzyć warkę ok 40l. Widzę to tak:
- zacieranie około 8-10 kg w małej ilości wody (ok 20l)
- wysładzanie tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt około 18-20Blg
- po chmieleniu rozrobić ekstrakt zimna wodą do powiedzmy 12 blg
Tak na oko po dolaniu sporej ilości zimnej wody w celu zbicia ekstraktu z 20 do 12 blg powinno wyjść mi ok 40 l.
Moje pytanie: czy ktoś próbował w ten sposób i czy jest to wykonalne, no i czy takie rozrabianie ekstraktu może wpłynąć negatywnie na smak piwa?
- zacieranie około 8-10 kg w małej ilości wody (ok 20l)
- wysładzanie tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt około 18-20Blg
- po chmieleniu rozrobić ekstrakt zimna wodą do powiedzmy 12 blg
Tak na oko po dolaniu sporej ilości zimnej wody w celu zbicia ekstraktu z 20 do 12 blg powinno wyjść mi ok 40 l.
Moje pytanie: czy ktoś próbował w ten sposób i czy jest to wykonalne, no i czy takie rozrabianie ekstraktu może wpłynąć negatywnie na smak piwa?
Comment