Za duża goryczka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotrekkaktus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 11

    Za duża goryczka

    Hej,
    We wtorek uwarzyłem stouta.
    Chciałem dziś sprawdzić na jakim etapie jest fermentacja i poza tym, że z 13 spadło dopiero do 5 BLG okazało się, że jest za gorzki. Nie tak, że nie da się go pić ale... Poprostu przegiąłem z chmielem. Można coś z tym zrobić jeszcze na tym etapie?

    Zasyp b ardzo prosty - 3kg pale ale, 1,2kg monachijskiego, 300g barwiącego i 300g palonego jęczmienia. Chmiele - 25g Tomahawk (60") 10g east kent goldings (35"), 10g fuggles(7")
    wyszło mi tego 23,5l po gotowaniu.

    Da rade coś na tą goryczke poradzić? To pewnie głupie pytanie, ale to dopiero moja 4ta warka (chociaż tak wlasciwie to 3cia, bo coopersa chyba nie powinienem liczyc)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie da rady

    A tak w ogóle to nie ma za gorzkich piw.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • piotrekkaktus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 11

      #3
      pewnie, pod warunkiem, że mają być gorzkie to nie aipa. miało wyjśc jak guinnes. Smak i aromat ok - poza gorzyczką, Coż, przynajmniej się czegoś nauczyłem

      Comment

      • Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

        #4
        Przy takim chmieleniu to otrzymałeś ok 45 IBU . Zabutelkować i po 2-4 tygodniach pić
        Jeśli będzie gorzkie to po kilku wypitych butelkach będzie już akurat .
        Za rok i tak będziesz twierdził ,że 100 IBU to jest za mało gorzkie

        Comment

        • piotrekkaktus
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 11

          #5
          będzie akurat, bo się "ułoży" czy się przyzwyczaję?
          Ok, 45 z chmielu, ale palony słód i jęczmień też coś pewnie dodały.
          A 100IBU to faktycznie sporo, ale nie przeraża mnie

          Comment

          • Zywiec79
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.02
            • 123

            #6
            Jedno i drugie Jeśli jednak przeszkadza Tobie nie goryczka a właśnie paloność ze słodów ciemnych to piwo z czasem się ułoży i będzie lepiej.
            Na pocieszenie mogę dodać ,że na etapie fermentacji ocenianie smaku piwa nie jest dobrym pomysłem ( niewiele przypomina to gotowe piwo )

            Comment

            Przetwarzanie...
            X