American Pale Ale - opinie nt. receptury

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Milosz234
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 5

American Pale Ale - opinie nt. receptury

Cześć,

planuję zrobić American Pale Ale, około 12st. blg, o wyraźnym kwiatowym i cytrusowym aromacie, wyraźnej goryczce i umiarkowanej słodowości. Proszę o wyrozumiałość jeśli któreś z moich pomysłów na to piwo są bez sensu - to dopiero moja trzecia warka. Poniżej planowana receptura (na 20litrów). Będę wdzięczny za Waste opinie i uwagi:

Słody
    4.5kg - Pale Ale 7-9 EBC Castle
    0.5kg - Pszeniczny 3,4 EBC Litovel (dla treściwości i piany)

Zacieranie
    66°C przez 60 min
    72°C przez 10 min
    76°C mashout

Chmielenie
    5g Citra 60'
    5g Galaxy 60'
    10g Amarillo 30'
    10g Citra 30'
    10g Galaxy 30'
    10g Amarillo 5'
    10g Citra 5'
    10g Galaxy 5'

na zimno (5 dni)
    25g Citra
    25g Galaxy
    30g Amarillo

drożdże: Safale US-05

Co myślicie? Z góry dzięki za uwagi!

Pozdrawiam,
    Miłosz
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Będzie dobrze.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

10g na goryczkę, to jednak trochę za mało.
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Milosz234
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.03
        • 5

Dzięki za uwagę Dyczkin; sugerowałbyś bliżej 15g (np. dodając 5g Amarillo) czy w ogóle w górę - 20-25g łącznie? Dodam, że chcę żeby piwo miało wyraźną goryczkę, choć oczywiście nie przysłaniającą smak całego piwa

Comment

• gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

Z ww. receptury uzyskasz około 45-50 IBU, także jak na 12% ekstraktu jest to dość sporo. Chyba, że lubisz bardzo mocno goryczkowe piwa to sypnij trochę więcej, tak z 20g.

Comment

• dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

20g pewnie wystarczy na początek, no i odrobina gipsu piwowarskiego, a co.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• gobong
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.04
              • 658

Dyczkin, wybacz, ale po lekturze Twych potyczek piwowarskich nie wydajesz się osobą wiarygodną jeśli chodzi o wiedzę piwowarską. Sam jeśli chodzi o ten gatunek piwa nic doradzić nie mogę, ale mogę przynajmniej odradzić(z pozycji doświadczonego piwowara amatora, oraz paroletniego uczestnika forum, dość dokładnie śledzącego jego treść) porady kompletnych ignorantów udających fachowców. Co czasem też przydatne bywa. Radze raczej posłuchać zgody.

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

Gobong, czy Ty czasami nie należysz wrogów hameryki i?
                25g chmielu do Siostrzany bitter było w sam raz, to czemu teraz, te 20g miałoby być źle się przysłużyć?

Comment

Przetwarzanie...