Cześć,
planuję zrobić American Pale Ale, około 12st. blg, o wyraźnym kwiatowym i cytrusowym aromacie, wyraźnej goryczce i umiarkowanej słodowości. Proszę o wyrozumiałość jeśli któreś z moich pomysłów na to piwo są bez sensu - to dopiero moja trzecia warka. Poniżej planowana receptura (na 20litrów). Będę wdzięczny za Waste opinie i uwagi:
Słody
4.5kg - Pale Ale 7-9 EBC Castle
0.5kg - Pszeniczny 3,4 EBC Litovel (dla treściwości i piany)
Zacieranie
66°C przez 60 min
72°C przez 10 min
76°C mashout
Chmielenie
5g Citra 60'
5g Galaxy 60'
10g Amarillo 30'
10g Citra 30'
10g Galaxy 30'
10g Amarillo 5'
10g Citra 5'
10g Galaxy 5'
na zimno (5 dni)
25g Citra
25g Galaxy
30g Amarillo
drożdże: Safale US-05
Co myślicie? Z góry dzięki za uwagi!
Pozdrawiam,
Miłosz
planuję zrobić American Pale Ale, około 12st. blg, o wyraźnym kwiatowym i cytrusowym aromacie, wyraźnej goryczce i umiarkowanej słodowości. Proszę o wyrozumiałość jeśli któreś z moich pomysłów na to piwo są bez sensu - to dopiero moja trzecia warka. Poniżej planowana receptura (na 20litrów). Będę wdzięczny za Waste opinie i uwagi:
Słody
4.5kg - Pale Ale 7-9 EBC Castle
0.5kg - Pszeniczny 3,4 EBC Litovel (dla treściwości i piany)
Zacieranie
66°C przez 60 min
72°C przez 10 min
76°C mashout
Chmielenie
5g Citra 60'
5g Galaxy 60'
10g Amarillo 30'
10g Citra 30'
10g Galaxy 30'
10g Amarillo 5'
10g Citra 5'
10g Galaxy 5'
na zimno (5 dni)
25g Citra
25g Galaxy
30g Amarillo
drożdże: Safale US-05
Co myślicie? Z góry dzięki za uwagi!
Pozdrawiam,
Miłosz
Comment